Головна Новини Бізнес економіка "Ощадизація" банківської сфери: що стоїть за черговим скандалом
commentss НОВИНИ Всі новини

"Ощадизація" банківської сфери: що стоїть за черговим скандалом

Експерт розповів, хто і навіщо хоче переключити на державні банки обслуговування гральних транзакцій

4 травня 2023, 16:28
Поділіться публікацією:

За скандалом навколо низки банків, які нібито займаються "міскодингом та обслуговують нелегальні потоки від грального бізнесу", стоять інтереси колишнього керівника "Ощадбанку", а нині голови Нацбанку Андрія Пишного. Останній, ймовірно, планує спрямувати кошти від обслуговування грального бізнесу на "Ощадбанк" та сформувати банківський картель, з обслуговування цих платежів. Таку думку висловив творець проекту Politicus Vulgaris Сергій Лямець, який опублікував в Фейсбуці тематичний пост.

"Ощадизація" банківської сфери: що стоїть за черговим скандалом

Андрій Пишний

Як він стверджує, нещодавній скандал навколо тіньових обертів грального ринку — це насправді інформаційне прикриття для переділу цього ринку.

"Як розібралися з поганими порушниками, ви знаєте, — пише Сергій Лямець. -  "iBox Банк" закрито, а на "Укргазбанк" накладено фінансові санкції, тож він офіційно припинив обслуговування будь-яких потоків від гралки. "Конкорд" дивом, а точніше завдяки протекції, вижив. Головні потоки перейшли до... та-дам... "Ощадбанку" та "ПриватБанку". Я не знаю, у якій пропорції, але обслуговувати ринок з річним обертом 180 мільярдів — це мрія будь-якого банку із власним процесінгом. Як відомо, Пишний побудував з нуля потужний процесінг (обробка карткових платежів), коли очолював "Ощад" з 2014 по 2020".

Одночасно з цим, за словами Сергія Лямця, відбувається так звана "ощадизація" державних банків — призначення на керівні посади кадрів, пов'язаних з Андрієм Пишним. Зокрема, "Укргазбанк" відтепер очолює Родіон Морозов, молодший брат Олександра Морозова, колишнього шефа чинного голови НБУ Андрія Пишного.

"В чому тут може бути зацікавленість Пишного? На мою думку, зараз він відбудовує картель на фінансовому ринку. У ньому братимуть участь НБУ, як регулятор та три-чотири державні банки. Саме для цього Пишний призначає туди своїх менеджерів та лояльні наглядові ради. Аби здійснити такі кадрові зрушення, інколи потрібні потужні скандали, що дадуть карт-бланш на "наведення ладу". Потужність майбутнього картелю — майже половина банківської системи України. Лише уявіть собі, які масштабні схеми можна вчиняти, коли під твоїм контролем знаходяться НБУ та половина банківської системи", — пише Сергій Лямець.

Для отримання карт-бланшу "на наведення порядку" на цьому ринку був використаний депутат Ярослав Жєлєзняк, вважає Сергій Лямець. На днях він пообіцяв скликати чергову тимчасову слідчу комісію з цього питання.

Але зміна законодавчих правил гри на ринку може призвести до втрат надхождень до бюджету, а саме 30 мільярдів гривень податків, які обіцяв голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Тим часом, один із лідерів ЄС знову збирається почати дзвонити Путіну.

Зеленський відреагував на російські погрози щодо свого вбивства.

А Орбан публічно закликав Трампа стати господарем Білого дому та повернути мир до Європи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини