Головна Новини Бізнес економіка Переділ власності та деолігархізація в 2021 році: експерти зробили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Переділ власності та деолігархізація в 2021 році: експерти зробили прогноз

Експерти пояснили, чи чекати в новому році глобальний переділ власності й деолігархізацію в Україні

22 грудня 2020, 15:55
Поділіться публікацією:

"Коментарі" разом з експертами розібралися, чи може у 2021 році на тлі наслідків коронакризи початися глобальний переділ власності та деолігархізація — як в Україні, так і у світі.

Переділ власності та деолігархізація в 2021 році: експерти зробили прогноз

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Можливий лише переділ власності між українськими та транснаціональними олігархами"

На думку політолога, експерта Українського інституту політики (УІП) Данила Богатирьова, переділ власності на засоби виробництва в капіталістичній системі, якою охоплено майже весь світ, це процес перманентний.

"Якісь транснаціональні корпорації збагачуються під час кризи, а якісь — втрачають прибуток або навіть розоряються. Першими купуються другі. Таким чином, власність перерозподіляється, — зазначає експерт УІП. — Але, зрозуміло, це не має нічого спільного з перерозподілом багатств на користь жебраків (як тих, які були жебраками раніше, так і тих, які зубожіли в наслідок "ковідної" кризи)".

Що ж до України, то тут, вважає Данило Богатирьов, можливий лише переділ власності між українськими та транснаціональними олігархами. На користь других, зрозуміло.

"Тож очікувати істотного поліпшення рівня життя більшості громадян у 2021 році навряд чи доводиться. Швидше, відбуватися буде строго протилежне", — прогнозує політолог.

"Провідні аналітики передбачали нинішню світову кризу ще кілька років тому"

Основи для 2021-го було закладено зараз — і наступний рік не стане останнім у світовому процесі перерозподілу фінансів і ресурсів. У цьому впевнений політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок.

"Спроби перерозподілу очевидні й обумовлені вони не тільки пандемією коронавірусу, — вважає він. — Провідні аналітики передбачали нинішню світову кризу ще кілька років тому. Причиною цього був "перегрітий" фондовий ринок, величезна кількість непідкріпленої грошової маси у світі. Й остання у зв'язку зі збільшенням програм із підтримки населення (через карантин) продовжує зростати шаленими темпами".

Що стосується України, то існуюча екстрактивна економічна модель закладена ще задовго до приходу до влади "Слуг народу". А екстракція, уточнює Віталій Клочок, — це завжди перерозподіл благ (економічних, політичних і т.д.) коштом одних на користь інших.

"Це було зроблено на початку незалежності, ще за часів Кравчука і Кучми. А далі все президенти лише посилювали існуючу модель, — продовжує експерт. — Мова про інклюзивність економічних передумов розвитку не ведеться взагалі. Накопичення капіталу окремими персонами (олігархами) — загальновідомий факт. Але говорити про деолігархізацію процесу не прийнято — через можливість порушення принципу презумпції права приватної власності, що поширюється в європейській і світовій демократичній ідеології".

За словами представника Growford Institute, це стосується і наших політичних інститутів. Перерозподіл влади коштом одних на користь інших — очевидний.

"Але як економічна модель, так і політична, переживають з часом крах. В історичному вимірі не було прикладів тривалого їх існування. Навіть Радянський Союз не витримав тотального контролю своїми вождями. Він впав через нездатність забезпечити рівний доступ якомога ширшим верствам населення до економічних та політичних благ, — зазначає Валерій Клочок. — Історія не знає інших вдалих методів розвитку, крім новацій і сучасних технологій. Світ, а з ним і Україна, неминуче будуть змінюватися. Питання лише — з якою швидкістю і як саме".

Нагадаємо, експерти спрогнозували, до кого з олігархів може стати ближче Зеленський у 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини