Головна Новини Бізнес економіка Перенасичений «чорною» і «сірою» продукцією: експерт про тютюновий ринок в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Перенасичений «чорною» і «сірою» продукцією: експерт про тютюновий ринок в Україні

Нелегальний сегмент тютюнового ринку продовжує зростати

4 березня 2021, 14:15
Поділіться публікацією:

Частка ринку нелегальних сигарет в Україні продовжує збільшуватися, а це негативно відбивається на економіці країни й приносить їй серйозної шкоди. Виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов розповів нашому виданню про те, хто в Україні контролює якість сигарет і як можна протидіяти розвитку ринку фальсифікату та контрабанди.

Перенасичений «чорною» і «сірою» продукцією: експерт про тютюновий ринок в Україні

Ринок сигарет в Україні / Фото: istock

"За якість сигарет спочатку відповідає виробник. Він декларує, що якість сигарет — на якомусь певному рівні. У разі необхідності, перевіряє те, що декларує виробник, контролюючий орган в особі Держпродспоживслужби (Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів)", — зазначив експерт.

Також Максим Несміянов зазначив, що контрафактні сигарети або ті, які потрапили в Україну з-за кордону, значно нижче в ціні, тому їх активно скуповують.

"Коли в черговий раз виросли ціни на тютюнову продукцію, ми побачили звичну картину. У місцях громадського користування, там, де масово проходять люди, з'явилися розкладки з сигаретами. Це або контрабанда (з Молдови, з Білорусі) або контрафакт. Однозначно вони дешевше того, що, наприклад, продається в супермаркеті. Причому істотно дешевше — на 20-30%", — підкреслив виконавчий директор Союзу споживачів України.

За словами експерта, з нелегальним сегментом тютюнового ринку в Україні потрібно боротися і робити це повинна поліція.

"Цікаво, що держава й надалі збирається підіймати акциз на тютюнові вироби. Але, схоже, не збирається боротися з контрабандною та підробленою продукцією. Я не знаю, на чому заснована така логіка. Але привести вона може до того, що офіційні виробники змушені будуть згортати виробництво, тому що український ринок перенасичений "сірою" та "чорною" продукцією, за яку не сплачуються податки, а лише — "правильним" людям — їх відсоток з продажів", — підсумував Максим Несміянов.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман розповів про те, які податкові ініціативи, пов'язані з ринком тютюнових виробів, розглядає Верховна Рада.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини