Головна Новини Бізнес економіка Перший віце-прем'єр Любченко і глава Держфінмоніторингу Черкаський можуть бути причетні до втрат бюджету на десятки мільярдів - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Перший віце-прем'єр Любченко і глава Держфінмоніторингу Черкаський можуть бути причетні до втрат бюджету на десятки мільярдів - ЗМІ

Журналісти стверджують, що Держфінмоніторинг нібито системно закриває очі на схеми ухилення від сплати податків

17 серпня 2021, 17:00
Поділіться публікацією:

Члени Ради нацбезпеки і оборони — перший віце-прем'єр Олексій Любченко і глава Держслужби фінансового моніторингу Ігор Черкаський — спільно можуть бути причетні до багатомільярдних "скрутки" податку на додану вартість, пише "UBR"

Перший віце-прем'єр Любченко і глава Держфінмоніторингу Черкаський можуть бути причетні до втрат бюджету на десятки мільярдів - ЗМІ

Олексій Любченко - фото з відкритих джерел

Наявність скруток напередодні визнав діючий глава УКРІНФОРМ Вадим Мельник. Черкаський вже є фігурантом кримінальної справи про "скручування" на 79 млрд грн. Любченко раніше звинуватили в нанесенні збитку держскарбниці на суму не менше 30 млрд грн.

Видання нагадує, що ключовим бенефіціаром схеми "скруток", обсяги яких оцінюються на рівні до 60 млрд грн. в рік, ЗМІ називають першого віце-прем'єра і міністра економіки Олексія Любченка. Коли він очолював податкову службу в 2020-2021 році по "карантинному" з постановою уряду, то не тільки не зупинив, а й нібито стимулював потоки нелегальних транзакцій.

Згідно з оприлюдненими даними тимчасової слідчої комісії Верховної ради, збитки від скруток за час перебування Любченко на посаді з травня по грудень 2020 склали 19,6 млрд грн, а за інформацією ЗМІ , ще 12,4 млрд грн. — це "скручування" за січень — травень 2021 року за участю понад 1300 компаній з найрізноманітніших галузей.

Видання зазначає, що ці обсяги виведення в тінь несплачених податків чомусь "не помічає" Держслужба фінансового моніторингу. Її з 2014 року беззмінно очолює Ігор Черкаський , який до цього вже обіймав цю посаду в 2008 — 2010 році.

"Саме за його каденції, як стверджують старожили податкової служби," скручування "стали буденним явищем, адже Держфінмоніторинг нібито системно закриває очі на схеми ухилення від сплати податків, хоча все махінації добре видно в системі держорганів. Сьогодні Черкаський входить до складу Ради нацбезпеки і оборони ", — пише видання.

"На відміну від Любченко, який з приходом до влади Партії регіонів в 2010 році лише продовжив свій бурхливий кар'єрне зростання, Черкаський формально йшов на цей період в тінь. Але, як стверджується, нібито активно консультував владну верхівку з питань тіньової економіки. В тому числі, до переліку консультуються потрапляв і діючий на той момент глава Держфінмоніторингу, і керівництво податкової служби, до якого входив і Любченко ", — йдеться в матеріалі.

"На ринку є думка, що ціна мовчання керівника такого поважного органу може коливатися в межах 1% від суми замовчуваних обсягів зловживань", — додають журналісти.

"Нинішні обсяги скруток, які ставлять Любченко, можуть бути порівняні з" звичними "для Черкаського оборотами. Однак, як стверджують учасники "ринку", цього разу перший віце-прем'єр заручився підтримкою непотоплюваного голови Держфінмоніторингу ще й нібито з прицілом на майбутнє, щоб мати надійного "партнера" для фінансових махінацій після призначення на пост прем'єр-міністра. Втім, в правоохоронних органах накопичилося вже чимало запитань і до Любченко, і до Черкаського, тому судилося чи цій команді далі успішно співпрацювати, буде зрозуміло вже на початку осені ", — йдеться в статті.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини