Головна Новини Бізнес економіка Підготовка до опалювального сезону: ЗМІ вказали на прорахунки Олексія Чернишова з “Нафтогазу”
commentss НОВИНИ Всі новини

Підготовка до опалювального сезону: ЗМІ вказали на прорахунки Олексія Чернишова з “Нафтогазу”

За декілька місяців до початку опалювального сезону в Україні немає достатнього обсягу природного газу

20 липня 2023, 20:37
Поділіться публікацією:

За три місяці до початку наступного опалювального сезону в Україні немає ані достатнього обсягу природного газу в сховищах, ані достатнього рівня видобутку, ані гарантій постачання тепла в оселі понад шести млн мешканців. При цьому голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов мріє про експорт дефіцитного газу та викручує руки громадам, ставлячи під загрозу проходження зими 2023/24 року навіть без участі російських ракет. В сукупності це вказує на те, що компанія, ймовірно, провалила підготовку до опалювального сезону, йдеться в статті видання "Факти і коментарі".

Підготовка до опалювального сезону: ЗМІ вказали на прорахунки Олексія Чернишова з “Нафтогазу”

Олексій Чернишов

Видання зазначає, що Чернишов у комерційному інтерв’ю ЗМІ запевнив українців, що ціна на блакитне паливо для населення залишатиметься стабільною — 7,96 грн за кубометр газу аж до 30 квітня 2024 року. Але низька ціна — лише відволікання уваги від викликів, з якими компанія зіштовхнеться вже найближчим часом.

ЗМІ пишуть, що в іншому рекламному інтерв’ю Чернишов стверджує, що компанія має намір закачати в сховища газу на кілька років наперед, але ці заяви, схоже, нічим не підкріплені, пише видання. Відповідно огляду про безпеку глобального ринку газу, оприлюдненим Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), з березня 2023 року і станом на кінець другого кварталу Україна накопичила у сховищах усього лише 1,5 млрд куб. природного газу (з них 0,72 — придбано у комерційних компаній). Тепер рівень запасів становить 10,5 млрд кубометрів, при тому, що навіть у 2022 році в серпні запаси в сховищах перевищували вже 12 млрд кубів. Зазначається, що Україна має на меті накопичити 14 млрд куб. м газу до початку опалювального сезону 2023/24 рр. Тобто потрібно знайти десь ще 2 млрд куб. м за три місяці — в той час як за попередні 4,5 змогли знайти всього 1,5, зазначають автори.

Журналісти вважають, що станом на сьогодні підготовка до опалювального сезону з боку "Нафтогазу" виглядає як провалена. При цьому обставини для “Нафтогазу” були умовно сприятливими.

“Йдеться про війну та втрату великої кількості промислових споживачів газу. Через що значні обсяги видобувачі спрямували у сховища. Але не з усіма можуть домовитися про ціну. Попри оптимістичні заяви Чернишова, експерти ринку сумніваються в можливості суттєво наростити державний видобуток. Тобто виходить, що купувати доведеться за кордоном, що значно дорожче за внутрішній видобуток”, сказано в матеріалі.

І ось за цих обставин у "Нафтогазі" говорять про експорт газу. В той же час компанія пролобіювала в уряді поправку, згідно з якою підприємства теплокомуненерго в примусовому порядку розраховуються з ним за газ незалежно від того, якими є борги споживачів, що на сьогодні становлять 36 млрд грн. Це ставить під загрозу опалювальний сезон в громадах з населенням понад 6 млн людей, заявили в Асоціації міст України.

“Звичайно, Чернишов за таких умов може ставити перед собою "амбітну мету" вивести "Нафтогаз" на прибутковість. Але якою ціною? Не інвестуючи у видобуток? Не закуповуючи вчасно газ? Віджимаючи кошти в місцевих теплокомуненерго у змові з урядом? Адже виглядає, що в такий спосіб "Нафтогаз" не лише сам провалює підготовку до опалювального сезону, але й тягне за собою на дно увесь комунальний сектор в країні. І це навіть без ракетних обстрілів росії, яких вдасться уникнути лише за умови успіхів ЗСУ на полі бою”, — резюмує видання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини