Головна Новини Бізнес економіка Підприємства олігархів переходять у власність держави: про що говорить такий крок влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Підприємства олігархів переходять у власність держави: про що говорить такий крок влади

Підприємства, що переходять у власність держави, в майбутньому цілком можуть стати основною державної промислової політики

7 листопада 2022, 16:07 comments1749
Поділіться публікацією:

У понеділок, 7 листопада, стало відомо, що "Мотор Січ", "Укрнафта", "АвтоКрАЗ", Укртатнафта" та "Запоріжжстрасформатор" переходять у власність держави. Відповідне рішення про примусове відчуження у власність держави акцій підприємств, пов'язаних із Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, ухвалила 6 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Про що говорить таке рішення? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підприємства олігархів переходять у власність держави: про що говорить такий крок влади

Укрнафта. Фото: з відкритих джерел

Наразі бачимо чергову порцію олігархічних активів, що переходять у власність держави

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає, що ми бачимо своєрідну деолігархізацію на практиці.

"Антиолігархічний закон, який був ухвалений до війни і на який президент Зеленський робив ставку в боротьбі з олігархами, зараз з певних причин не може бути цілком задіяним. Олігархи перестали за умов воєнного часу фінансувати медіа, політичні партії. Тобто відповідний закон не дає тих опцій, яких від нього очікували, – пояснює експерт. – Тому почалася реальна деолігархізація – повернення до держвласності активів, які мали олігархи. Влітку це були фірташівські облгази та газзбути, передані в управління "Нафтогазу". Наразі бачимо чергову порцію олігархічних активів, що переходять у власність держави. У майбутньому вони можуть стати основою державної промислової політики. У тому числі військово-промислового комплексу".

Наприклад, "АвтоКрАЗ" – це вантажні автомобілі, виробництво яких залежить передусім від державного замовлення, особливо військового, зазначає Олексій Кущ. "Мотор Січ" — практично на 90% теж залежить від держзамовлення та оборонних програм. "Укрнафта" є важливою для енергетичної безпеки країни. Ну, а "Укртатнафта" — це нафтопереробний кремечузький завод, який забезпечував паливом внутрішній ринок, тож теж мав стратегічне значення. Щоправда, зараз він зазнав значних пошкоджень через російські ракетні удари.

"Запоріжжстрасформатор", на думку експерта, може стати одним із ключових заводів. У тому числі з погляду відновлення та модернізації нашої енергосистеми (причому його можна реанімувати прямо зараз, бо росіяни б'ють якраз трансформаторними підстанціями). До того ж, наголошує Олексій Кущ, це підприємство має перспективу кластерного розвитку, якщо об'єднати його з родовищами літію та випускати на його базі літієві батареї, плюс налагодити у Запоріжжі виробництво електромобілів. Але це, зазначає експерт, уже на далеку перспективу. Однак, якщо вона реалізується, то "Запоріжстрасформатор" стає центром українського автомобілебудівного кластера".

Своїми діями керівництво держави демонструє, що під час війни усі українці мають бути націлені на одне – на перемогу

Кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев розмірковує так:

"На мій погляд, розпочалася абсолютно зрозуміла державна політика посилення промисловості, що стосується оборонного сектору, енергетики, автомобільної галузі, виготовлення двигунів, вертольотів тощо. Думаю, найближчим часом ми побачимо ще деякі, скажімо так, відповідні конфіскації олігархів".

Такими діями, серед іншого, керівництво держави демонструє, що під час війни усі українці мають бути націлені на одне – на перемогу. Тут не до корпоративних воєн, упевнений Андрій Рязанцев.

Крім того, зазначає він, це боротьба з олігархами, яка була розпочата ще до війни і має серйозне виляння на економічну та практично будь-яку діяльність нашої країни.

Головне, щоб все було згідно із законодавством, прозоро та зрозуміло в юридичній площині

Юрист, громадський діяч Геннадій Кірія нагадує, що з початку свого президентського терміну Зеленський взяв курс на деолігархізацію.

"Для нього це принципово справа, як і показати, що тут немає "своїх" чи "чужих". Про це — приватизація тієї ж таки "Укрнафти", що належить Коломойському. Президент не домовляється з олігархатом, який наразі ще й ослаблений війною. Плюс – у нас ухвалено закон про олігархів. А завдяки Єдиному телемарафону, останні ослаблені медійно, не можуть впливати на медіа та просувати свої меседжі", – наголошує експерт.

На його думку, приватизація озвучених підприємств відкриває нові можливості для виготовлення військової техніки, посилення обороноздатності України.

"Головне, щоб усе було згідно із законодавством, прозоре та зрозуміле в юридичній площині, – вважає Геннадій Кірія. – Колишні власники оформляли акції, як правило, згідно з британським та американським законодавством. І вони можуть почати позиватися до держави Україна в іноземних судах, виставляючи великі позови".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Туреччина не пустила в Чорне море кораблі Тихоокеанського флоту РФ : про що говорить такий крок Ердогана?





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини