Головна Новини Бізнес економіка Підприємства, що купують електроенергію з ЄС, будуть забезпечені безперебійним струмом
commentss НОВИНИ Всі новини

Підприємства, що купують електроенергію з ЄС, будуть забезпечені безперебійним струмом

Уряд прийняв відповідну постанову

5 січня 2023, 10:00
Поділіться публікацією:

Постанова "Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні" передбачає додаткові гарантії для учасників ринку електроенергії, які імпортують струм з країн Європейського Союзу. Про це йдеться на офіційній сторінці уряду. 

Підприємства, що купують електроенергію з ЄС, будуть забезпечені безперебійним струмом

Фото: https://pixabay.com/


“Імпорт електроенергії є одним з інструментів зниження дефіциту генеруючих потужностей в енергосистемі Україні, що виник внаслідок систематичних російських обстрілів енергооб’єктів, починаючи з жовтня минулого року. На сьогодні погоджені комерційні перетоки між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) складають 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірні пікові години, проте залучення імпорту значно зменшить обсяг небалансу”, — сказано в повідомленні. 


Водночас ціни на ринку "на добу наперед" в країнах ЄС суттєво вищі за ціну в Україні, зауважили в пресслужбі Кабміну. Тому для залучення імпорту електроенергії необхідні додаткові стимули, зокрема – гарантування промисловим підприємствам безперервного електропостачання у разі укладання відповідних договорів.


“З огляду на це, постановою передбачені на період до 30 квітня 2023 року додаткові гарантії захисту від планових обмежень електропостачання тих непобутових споживачів, об’єкти яких споживатимуть імпортовану згідно з відповідними договорами електричну енергію”, — повідомляють в уряді.


В постанові також прописано умову, що графіки погодинних відключень не будуть застосовуватись, якщо споживач імпортуватиме обсяги не менші, ніж власне споживання у вересні 2022 року – до застосування примусових обмежень електропостачання.


Додаткові гарантії для імпортерів електроенергії з ЄС дозволять перерозподілити вивільнені потужності української генерації, зменшивши у такий спосіб загальну кількість відключених абонентів, вважають в уряді. 


Раніше фахівці у сфері ЖКГ розказали “Коментарям”, як протриматися кілька діб у разі відсутності тепла й електрики в квартирі. Олександр Сергієнко каже: можна нагріти на газу цеглини. Вони певний час будуть гарячими, якесь приміщення можна буде обігріти. Також доцільно грітися гарячими напоями, а в ліжко покласти пляшки з гарячою водою. Під ковдрою людина сама виділяє достатньо тепла, якщо добре вкритися, то цілком комфортно вдасться переночувати. 


Олексій Тихонов звертає увагу на правила пожежної безпеки, на які варто зважати, використовуючи в помешканні туристичні газові пристрої. Велика кількість туристичних плиток куплена на китайських сайтах, без сертифікатів. Це небезпечно. Крім того, багато людей не знає законів фізики й не розуміє: щоб газ горів, потрібен кисень. Тобто треба відкривати вікна. Поки працює така грілка, повинне бути провітрювання, наголошує експерт. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини