Головна Новини Бізнес економіка Підприємства за гривню чи порятунок економіки: що стоїть за великою приватизацією від уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Підприємства за гривню чи порятунок економіки: що стоїть за великою приватизацією від уряду

Питання приватизації цілої низки підприємств справді давно назріло, але зараз під час війни їхня вартість мінімальна

8 серпня 2022, 19:00 comments1846
Поділіться публікацією:

Україна у воєнний час вирішила провести "велику приватизацію". Навіщо це потрібно, чи це допоможе наповнити бюджет? Які у цього рішення є плюси та мінуси? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підприємства за гривню чи порятунок економіки: що стоїть за великою приватизацією від уряду

Долари. Фото з відкритих джерел

Особливих грошей приватизація за нинішніх умов не дасть

Економічний експерт Данило Монін зазначає, що в даний момент, враховуючи бойові дії, що тривають, вартість будь-якого об'єкта в Україні мінімальна.

"Але з урахуванням того, що держпідприємства, з ймовірністю, зазнають збитків, їх можна продати і за гривню", – вважає експерт.

Особливих грошей приватизація за нинішніх умов не дасть, зазначає Данило Монін. Але заощадить подальші витрати грошей із бюджету на покриття збитків держпідприємств.

Держава не була і не буде ефективним комерсантом і позбавлятися левової частини ДП можна і потрібно

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що таке рішення не має чіткого позитиву або чіткого негативу.

"Очевидно, що коли держава володіє чимось, не маючи можливості ефективно використовувати той чи інший об'єкт, краще його продати бізнесу. Більш ефективному комерсанту. У короткостроковій перспективі за рахунок можливостей держави те чи інше ДП може виглядати привабливим. Але рано чи пізно воно деградує. Тому що одна справа, коли бізнес ризикує власними коштами та робить максимум для ефективної роботи того чи іншого підприємства. І інша, коли йдеться про державні кошти. Коли стосовно ДП ті чи інші чиновники, у кращому разі, бояться зробити якісь кроки, щоб не бути згодом у чомусь звинуваченими. А в найгіршому – ще й на цьому заробляють. Особисто для себе, – пояснює експерт. – Тому, наголошую, держава не була і не буде ефективним комерсантом. І позбавлятися левової частини ДП можна і потрібно. Крім, звичайно, стратегічно значущих (їх може бути 100-200, не більше), які ми зі зрозумілих причин продавати не можна. Наприклад, у світі є АЕС, які перебувають у приватній власності. В українських умовах це зробити не можна з багатьох причин".

Чи доречно таку приватизацію робити під час війни? Однозначної відповіді Борис Кушнірук не має.

"Для держави це ризик, що поки ви вирішуєте продавати/не продавати, на це підприємство прилетить ракета – продавати нічого. Ті самі ризики з тих самих причин у бізнесу – купувати/не купувати. Так, зараз можна купити дешевше, ніж до війни та чим після. Але ти можеш втратити все, що вклав – через обстріл або можливу окупацію території, де розташований об'єкт", – зазначає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що продати зараз щось за прийнятною ціною держава не може. З іншого боку, є надія, що бізнес принаймні почне щось виробляти на купленому об'єкті.

"Якщо він, звичайно, придбав його не заради землі, як у випадку із заводом "Більшовик", – уточнює Борис Кушнірук. – Так от, якщо придбання зроблено заради виробничої діяльності, бізнес вкладатиме кошти в даний об'єкт. Створювати додаткову вартість, інакше це даремно витрачені гроші".

Факт і те, зазначає експерт, що під час війни з'являється більше можливостей для зловживань.

"Чи не побачимо ми скуповування тих чи інших ДП бізнесом, пов'язаним із владою? Думаю, побачимо. Як і скандали щодо цього, через якийсь час, – прогнозує Борис Кушнірук. – Але абсолютно хорошого варіанта, у будь-якому разі, немає. Все одно всі ці підприємства (крім умовно-стратегічних) треба продавати. Плюс ситуації в тому, що навіть якщо прямий зараз бізнес із якихось причин не зможе щось активно розвивати на свіжопридбаних підприємствах, він зробить це після закінчення бойових дій. І зробить куди швидше та ефективніше, ніж зробила б держава. А відновлювати економіку України нам потрібно якнайшвидше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія відхрестилася від бажання провести "референдуми" на окупованих територіях.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини