Головна Новини Бізнес економіка Підсумки військового 2022 року для українського бізнесу: головні виклики та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки військового 2022 року для українського бізнесу: головні виклики та прогнози

Експерти вважають, що під час війни з боку держави бізнес отримав як допомогу, так і руйнівний вплив

11 грудня 2022, 15:35 comments1244
Поділіться публікацією:

До кінця 2022 року – найважчого та героїчного для всієї України – залишається зовсім небагато. Видання "Коментарі" починає підбивати його підсумки разом із експертами. У тому числі – підсумки воєнного року для українського бізнесу.

Підсумки військового 2022 року для українського бізнесу: головні виклики та прогнози

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Особливо тішить – бізнес за останні роки навчився об'єднуватись

Генеральний директор групи компаній Advanter Group, співзасновник у Громадській платформі "Нова Країна" та Центрі Економічного Відновлення, доктор економічних наук Андрій Длигач розмірковує так:

"Патріотизм та стійкість український бізнес доводив уже неодноразово. У тому числі під час цієї широкомасштабної російської агресії. 90% підприємців (дослідження Advanter Group, Центру розвитку інновацій – ЦРІ) реалізують гуманітарні проекти та допомагають ЗСУ та територіальній обороні. Якщо у березні 85% підприємств зупинилися, то вже з травня цей показник знизився до 35%. Бізнес продовжує відновлюватися, шукає нові бізнес-моделі та експортні ринки".

З вересня, зазначає експерт, підприємства активно створюють нові робочі місця.

"Що особливо тішить – бізнес за останні роки навчився об'єднуватись. Посилилися бізнес-об'єднання, такі як бізнес-спільнота Board, Спілка українських підприємців, CEO Club та інші. З рештою 95 бізнес-об'єднань створено Коаліцію бізнес-спільнот за модернізацію України. А потім представники коаліції увійшли і до Економічного штабу разом із представниками уряду. Також позитивною є співпраця з Мінекономіки, Мінцифри, Офісом з розвитку підприємництва та експорту та іншими центральними органами виконавчої влади, – наголошує Андрій Длигач. – На горизонтальному рівні підприємці активно створюють кластери, як-от Agro food tech park, Львівський оборонний кластер, Wooden houses Cluster".

Водночас, продовжує експерт, з боку держави бізнес отримав як допомогу, так і руйнівний вплив.

"Щодо останнього – це блокування податкових накладних, яке торкнулося 50,4% підприємств (дослідження ЦРІ, Дія.Бізнес, Advanter Group). Разом із переплатою податку на прибуток, із бізнесу "прибрано" майже 160 млрд грн на користь державного бюджету. З огляду на скорочення банківського кредитування бізнес залишився без фінансового ресурсу, що вплинуло на суттєве скорочення і внутрішніх інвестицій, і темпів відновлення ділової активності та повернення робочих місць. Результатом, – наголошує Андрій Длигач, – стало перенесення активності патріотично налаштованого бізнесу до інших країн. Тому що постало вже питання про виживання бізнесу".

Так, у Польщі, продовжує економіст, за 9 місяців зареєстровано 10 тисяч нових компаній українців.

"Сумарно, за нашими оцінками, вже близько 12% додаткової вартості "релокувалося" з України до країн-сусідів, – розповідає експерт. – Погіршення умов для бізнесу та фактичне руйнування ліберальних реформ дозволяє голові комітету ВР з фінансів, податкової та митної політики, Данилові Гетманцеву, проводити політику затискання бізнесу, наповнення держбюджету за рахунок блокування діяльності бізнесу (блокування ПН, яке у 97% знімається через судові рішення , але, за фактом, це безкоштовне кредитування бюджету за рахунок бізнесу, який і так уже у лютому та березні ініціативно сплачував податки заздалегідь)".

Андрій Длигач упевнений, що правильним рішенням для України стане знищення передумов корупції шляхом ліберальних реформ – податкової, митної та дерегуляційної. А також проведення приватизації.

"Доки привабливі умови для українського бізнесу створюють у Польщі, Литві, Румунії, Болгарії, Чехії та інших сусідніх країнах, а в самій Україні створюють умови для руйнування бізнесу, сподіватися на швидке економічне відновлення і тим більше на проривне економічне зростання неможливо, – наголошує експерт. – Політика антиліберального блоку влади закладає фундамент економічної катастрофи. Наслідки якої — очікуване 50% падіння аграрного сектору у 2023 році, масова релокація креативного та ІТ-бізнесу, відкриття промислових підприємств за межами України, мінімум прямих іноземних інвестицій навіть за готових процедур страхування військових ризиків".

Якщо винести за дужки ситуацію із забезпеченням постачання електроенергії, то зараз саме дії депутатів та чиновників негативно впливають на бізнес

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, військовий рік для бізнесу можна умовно розділити на дві частини: з лютого до травня та з червня до цього дня.

"З лютого по травень основні удари по українському бізнесу припадали практично повністю з боку росіян, а парламент та уряд серйозно підтримували бізнес, ухвалюючи зміни до законодавства та спрощуючи ведення комерційної діяльності. Саме в цей період було серйозно змінено нормативку у бік дерегуляції та спрощення безлічі процедур", – розповідає експерт.

З червня й донині, коли завдяки успіхам ЗСУ були в масі своєї деокуповані території, захоплені в перші місяці війни, на ситуацію більше почали впливати саме внутрішні чинники, вважає Юрій Гаврилечко.

"Якщо винести за дужки ситуацію із забезпеченням постачання електроенергії, то зараз саме дії депутатів та чиновників негативно впливають на бізнес, – вважає він. – Економіка не тільки не була переведена на військові рейки, що заважає ефективно використовувати існуючі ресурси для забезпечення фронту та тилу (насамперед через відсутність планової та постійної координації роботи приватного сектору та держкомпаній, оскільки ситуативна та тимчасова – присутня), а й багато правильних і адекватних рішень перших місяців війни було скасовано або переглянуто".

Мало того, продовжує експерт, почали повертатися найнегативніші практики мирного часу, які сприяли зниженню ділової активності, закриття бізнесів та міграції підприємців за кордон.

"Зокрема, блокування податкових накладних, – уточнює Юрій Гаврилечко. – Внаслідок чого українському бізнесу було завдано збитків лише цього року, який вимірюється десятками мільярдів. Крім того, неадекватна політика НБУ щодо збільшення вартості кредитного ресурсу через встановлення найвищої в Європі та однієї з найвищих у світі облікових ставок (25%) – позбавила реальний сектор економіки можливості для розвитку, сприяла зростанню інфляції та збільшення обсягів споживчого імпорту. Виробляти товари в Україні стає просто невигідним – і вони за вартістю неконкурентоспроможні порівняно з тими самими польськими, чеськими, литовськими тощо. Тож перспективи дуже сумні поки що вимальовуються. Якщо не розпочати кардинально змінювати економічну політику".

Без прийняття справді революційних, новаторських ідей падіння бізнес-активності продовжиться

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь із жалем зазначає, що рік, що минає, завдав серйозного удару по українській економіці.

"З огляду на об'єктивні обставини економіка не може розвиватися в умовах війни. Зрозуміло, що хтось на ній заробляє. Але не український бізнес та населення, – зазначає експерт. – Держава як орган управління територією, державні органи виконавчої та законодавчої влади, розуміючи те, що відбувається, повинні всіляко підтримувати економічні процеси всередині країни. Послабити ту саму податкову політику. Насправді ми бачимо блокування податкових накладних. Не спостерігається зниження податкового преса. Якщо на початку широкомасштабної російської агресії перехід на 2% (мова про перехід на тимчасову спрощену систему – сплату єдиного податку за ставкою 2%) здорово врятував бізнес, то потім все стало гірше. Я бачу ділову активність, що слабшає. І тенденція, схоже, перейде наступного року. Зростатиме безробіття, погіршуватиметься споживчі настрої".

Руслан Соболь упевнений – якщо ми не приймемо справді революційних, новаторських ідей, які стимулюватимуть бізнес у найважчих умовах війни, залишатимуться всередині України та генеруватимуть додаткову вартість товарам та послугам, то падіння бізнес-активності продовжиться.

"Насамперед, йдеться про суб'єктів господарювання, підприємців, компаній, підприємства, які виробляють товари та послуги з написом "Зроблено в Україні". А святе місце, як відомо, порожнім не буває. На місце українського виробника прийде китайський, європейський. Хто зможе конкурувати ціною, якістю та пропозицією, – пояснює експерт. – Про це говорю не лише я, про це трублять усі профільні асоціації, об'єднання, які працюють на внутрішнього споживача. Настав час владі до нас прислухатися. Щоб разом почати хоча б не відставити від тих військових проривів, які ми маємо. Економіці треба наздоганяти ЗСУ. Потрібно демонструвати ефективність не лише на власне військовому, а й на економічному фронті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять путінські заяви останнім часом – чому диктатор почав виправдовуватися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

44999

11 грудня 2022, 15:56

Компактный и мощный портативный обогреватель с керамическим нагревом (900 Вт), подключается прямо к розетке в стене, очень экономный и бесшумный, есть таймер и пульт! Цена по Акции: 449 грн. ----- https://rip.to/obigriv


Новини