Головна Новини Бізнес економіка "Північний потік" може вплинути на тарифи: що буде з комуналкою в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

"Північний потік" може вплинути на тарифи: що буде з комуналкою в Україні

У разі реверсу газу, платіжки українців стануть набагато "важчими"

18 січня 2022, 22:20
Поділіться публікацією:

В нашої країни немає заключеного прямого контракту на постачання голубого палива з РФ, тому введений  в експлуатацію "Північний потік -2" може суттєво збільшити платівки наших співвітчизників. Про це журналісту розповів  економіст Олег Пендзин, пише УНІАН.

"Північний потік" може вплинути на тарифи: що буде з комуналкою в Україні

Україна отримує газ по віртуальному реверсу(фото з відкритих джерел)

За його словами, наша країна не заключила прямі контакти на поставку голубого палива  для внутрішнього споживання. Маємо тільки контракти на транзитне переміщення з Росії до Євросоюзу. Система ГТС – це газогін, який йде в одному напрямку – до Європи. Там не передбачено реверсних ділянок.

 Економіст каже, що наша країна має голубе паливо від так званого віртуального реверса.

 Олег Пендзин пояснив, що наша країна зараз викачує європейський газ від труби, яка технічно не пристосована для цього. Тому треба розуміти наступне. Ми отримуємо голубе паливо за так званим віртуальним реверсом.  Цьому є пояснення, бо на завершенні транзиту вже є присутня словацька або угорська фірма, що одержує  російське голубе паливо.  Саме ця комерційна структура  має укладений з "Нафтогазом України" договір, де йдеться, що частину голубого палива вона реалізує  нашій країні. Обсяги цього голубого палива не доходять до Євросоюзу.

 Експерт продовжив, що наша країна з обсягів придбаного в комерційної структури голубого палива відбирає таку кількість голубого палива з транзитної системи на нашій території. Тому це голубе паливо не доходить до європейських споживачів. Саме за цим принципом можна відібрати голубе паливо на території Харківщини чи Полтавщини. І це голубе паливо  поступає в розподільну мережу. А звідси вже поступає до кінцевих споживачів. Тому важко уявити ситуацію, що не буде такого газового транзиту з Росії. З цієї причини не буде голубого палива для наших співвітчизників. Труба відтепер працюватиме в системі фактичного реверсу: потік голубого палива  буде розвернутий в напрямку західного кордону на схід. Якщо це не виконати,  на східних територіях наші жителі не матимуть голубого палива.

Ще  Олег Пендзин проінформував, що наша країна використовує транзитне російське голубе паливо, а Росія оплачує  його транзит за чинним до 2024 року контрактом. Наша країна відбирає потрібну їй частину голубого палива за віртуальним реверсом і в магістральній трубі  підтримують високий тиск. Зараз за тиск голубого палива  сплачує російський постачальник, сплачуючи за транзит.  Тому в наших платіжних документах  оплата за цю послугу нараховує зараз 1, 5 грн .

 Але, за його підрахунками, у випадку реверсу голубого палива наші платіжні документи, тобто тарифи в них за постачання зростуть.

 Експерт резюмував, що коли буде від’єднана російська труба і розпочнеться  фактично реверс голубого палива, то роботу великих компресорів оплачуватимуть не представники російського "Газпрому", а наші громадяни. Саме з цієї причини  ціна транспортування голубого палива може  вирости в 10 разів і оплачуватимуть цей тариф  наші земляки вже зі своїх гаманців – за недешевий імпортний газ  і його недешеву доставку. Він припустив, що це вартуватиме в рази дорожче, аніж  тепер.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що у Німеччині просять не чіпати Північний потік-2, коли йдеться про конфлікт РФ та України.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини