Головна Новини Бізнес економіка Податки будуть зростати: що штовхає уряд до непопулярного рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Податки будуть зростати: що штовхає уряд до непопулярного рішення

Уряду необхідно покрити дефіцит бюджету у розмірі півтрильйона гривень

20 липня 2024, 18:29
Поділіться публікацією:

Кабінет Міністрів готує великий пакет підвищення податків. Зокрема, військовий збір можуть підвищити з 1,5% до 5%.

Податки будуть зростати: що штовхає уряд до непопулярного рішення

Уряд планує підвищення податків. Фото з відкритих джерел

За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, дефіцит держбюджету сягає півтрильйона гривень, а тому уряд змушений шукати способи, де взяти додаткові кошти.

"Взагалі дефіцит бюджету у нас 1,6 трильйона. Але це дефіцит, який був позначений у бюджеті та який має покриття у вигляді запозичень мікрофінансової допомоги. А ось півтрильйона, про які йдеться, – це гроші, які не можна залучити з боку. Це гроші, які треба знайти в економіці України, тому що за умовами отримання нами макроекономічної допомоги її не можна використовувати для безпеки та оборони. Тобто, грубо кажучи, це десь 200 млрд, які були використані через відсутність військово-технічної допомоги на початку цього року від американців. І ще десь 300-350 млрд – це гроші, які потрібно додатково витратити на новомобілізованих. У нас мобілізація триває. Кожен мобілізований коштує бюджету на рік 1 млн 300 тисяч гривень. Тобто 100 тисяч мобілізували – 5 млрд із бюджету потрібно витягнути", – зазначив Олег Пендзін.

За словами експерта, єдиний спосіб знайти додаткові півтрильйона гривень – це підвищити податки.

"Є ідея, щоб частину цих коштів покрити за рахунок облігацій внутрішньої позики, але Мінфін постійно залучає звідти гроші. Максимум, що міг, він вже витяг. Є ще спосіб економічного бронювання, але депутати поки що бояться до нього підходити. Тому залишається варіант лише піднімати податки. Як би ви не крутили податки, щоб ми не вигадували — все одно це буде податок на кінцевого споживача. Податок на додану вартість – це податок на кінцевого споживача. Військовий збір – це податок на кінцевого споживача. Акциз – це податок на кінцевого споживача. Навіть 1% військового збору з юридичних осіб – все одно стане податком на кінцевого споживача. Юрособа закладе цей 1% у ціну товару. В результаті все одно цей 1% ми з вами заплатимо у вигляді підвищення цін на товари та послуги. Бізнес у будь-якому разі все це перекладе на нас із вами", – прокоментував експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини