Головна Новини Бізнес економіка Порушення на два мільярди гривень на металургійному гіганті АрселорМіттал - СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Порушення на два мільярди гривень на металургійному гіганті АрселорМіттал - СБУ

Криворізька компанія підозрюється у порушенні податкового законодавства

18 листопада 2021, 11:26
Поділіться публікацією:

Пресслужба СБУ повідомляє про ймовірні серйозні порушення податкового законодавства на "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Порушення на два мільярди гривень на металургійному гіганті АрселорМіттал - СБУ

ArcelorMittal Kryvyi Rih - фото з офіційного Twitter компанії

Оголошено підозру одному з топкерівників приватної металургійної компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг". Працівники СБУ під час слідства виявили, що він причетний до завдання збитків державі у розмірі 2,2 млрд грн.

Протягом п'яти років – з 2014 р. до 2019 р. – в офіційні документи компанії вносились неправдиві дані, підозрюють слідчі. Дані стосувались двох залізорудних родовищ, за які повинна сплачуватись відповідна рента у державний бюджет. Однак, як стверджує СБУ, компанія від сплати ренти ухилялась.

Порушення на два мільярди гривень на металургійному гіганті АрселорМіттал - СБУ - фото 2

Наразі оголошено підозру одній особі – за ч. 1 ст. 366 та ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу. Якщо її буде визнано винною у службовому підробленні та ухиленні від сплати податків, то максимальне можливе покарання – до трьох років обмеження волі. Питання про запобіжний захід ще вирішується.

СБУ повідомляє, що слідство триває і з'ясовується, хто ще був причетний до порушення закону.

Компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" опублікувала пресреліз, у якому виклала своє бачення ситуації. Звинувачення СБУ є необґрунтованими та вже були оскаржені у суді. 4 листопада 2021 р. суд у Дніпропетровську ухвалив відповідне рішення на користь металургійного підприємства. 

Менеджмент компанії наголошує, що вони переглянули свої процедури сплати податків. Відтепер, написано у пресрелізі, вони будуть сплачувати за такими ж підходами, як це роблять інші гірничодобувні підприємства. 

Металургійний завод, нагадує керівництво, був приватизований 16 років тому і відтоді інвестор вніс в економіку України 10 млрд дол. Між тим держава і досі не створила рівних можливостей для усіх підприємств галузі, акцентує "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Видання "Коментарі" нагадує, що криворізький металургійний комбінат перейшов під керівництво приватного інвестора Лакшмі Міттала після відкритого конкурсу за 24,2 млрд грн. Протягом 2019-2020 рр. комбінат звинувачувався в екологічних порушеннях, за які отримав штраф у розмірі 450 млн грн. Цей штраф менеджмент компанії також оскаржує.

СБУ намагалась у 2019 р. отримати доступ до джерела радіації, яке, за припущеннями, знаходиться на території заводу. Докладніше про це можна прочитати у матеріалі, який видання "Коментарі" публікувало раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини