Головна Новини Бізнес економіка Повернення акцизу на пальне: як відреагують ціни на АЗС
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення акцизу на пальне: як відреагують ціни на АЗС

Аналітик нафторинку Олександр Сіренко вважає, що запровадження акцизу по-різному позначиться на вартості бензину та скрапленого газу

26 серпня 2022, 17:40
Поділіться публікацією:

Повернення акцизу на пальне: як відреагують ціни на АЗС - фото 2

Підвищення акцизу відбудеться за рахунок прибутку трейдерів

Повернення акцизу на паливо – правильна за умов війни ініціатива. При цьому запропонована ставка — 100 євро за 1000 л — в цілому трохи позначиться на цінах для споживачів. Про це повідомив аналітик консалтингової компанії "НАФТОРИНОК" Олександр Сіренко.

"У ціні на АЗС включено зайвий прибуток трейдерів. Роздрібні оператори одержували близько $800 на тонні. Це близько 20 грн на літрі бензину, дизеля. Було б логічно її направити до держбюджету", — сказав він.

За словами Сіренка, уряд зробив помилку, обнуливши акциз у березні.

"Низьких цін так і не дочекалися. Вартість не знизилася на тіло податків. Тож якщо у ціні було 9 – 12 грн податків, то загалом ціна палива знизилася лише на 5 – 6 грн. Ті, хто продає паливо, просто забрали собі різницю", – додає експерт.

Як новий акциз відіб'ється на цінах на заправках

Олександр Сіренко вважає, що автолюбителі, які заправлятимуться дизелем чи бензином, не відчують запровадження акцизу 100 євро за 1000 л.

Дещо інакші справи зі зрідженим газом.

"Зріджений газ не регулюється, на цьому ринку більше гравців, конкуренція вища. У той самий час маржа низька. Із запровадженням акцизу ціна у роздробі підвищиться, але несуттєво – на пару гривень", — зазначає фахівець.

Раніше депутати ВРУ провалили голосування щодо включення законопроекту №7668, який пропонує повернення акцизів на пальне. Ініціативу уряду повторно винесуть на розгляд у фінансовому комітеті 29 серпня. В уряді планують акумульовані кошти направити на ремонт доріг, мостів.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини