Головна Новини Бізнес економіка Повернення штрафів, перевірок та скасування 2% податку для ФОП: як розуміти нові кроки влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення штрафів, перевірок та скасування 2% податку для ФОП: як розуміти нові кроки влади

Експерти прогнозують, що частина підприємців піде в тінь, а частина взагалі виведе свій бізнес із країни

1 липня 2023, 11:08
Поділіться публікацією:

Верховна Рада підтримала, хоч і з певними змінами, законопроект №8401, який скасовує з 1 серпня 2% єдиний податок, частково скасовує чинний мораторій на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), грального бізнесу та фінансових послуг. А з 1 жовтня повертається ще й відповідальність (крім прифронтових територій та територій можливих бойових дій) за порушення у сфері застосування касових апаратів (РРО). На фоні цього в Офісі президента звітують про посилення взаємодії з бізнесом. Як оцінюєте такі дії влади? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Повернення штрафів, перевірок та скасування 2% податку для ФОП: як розуміти нові кроки влади

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Бачачи таке ставлення до бізнесу, охочих заходити в Україну все менше

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Це – погана тенденція з огляду на те, що бізнесу зараз і так важко. Взаємодія влади із підприємцями, проведення круглих столів – це добре. Але краще показувати взаємодію реальними змінами, наприклад, пролонгацією терміну дії 2% ставки, відсутністю різноманітних перевірок і штрафів хоча б до кінця року. Це суттєво підтримало б економічний фронт, допомогло б розвиватися бізнесу. А ухвалення в цілому законопроекту №8401 знову виведе частину підприємців у тінь, а частину взагалі виведе з країни".

За словами експерта, податкова продовжує, м'яко кажучи, не зовсім законні перевірки, ставлення її до бізнесу – не лояльне. Що демотивує українців займатися підприємництвом.

"Дуже поганий сигнал для іноземних інвесторів, бенефіціарів, які зайшли до українських компаній. Бачачи таке ставлення держоргану до бізнесу, охочих заходити до України буде дедалі менше, – прогнозує Ганна Крисюк. – У нас має бути більше інституцій, які допомагають бізнесу, а не перевіряють, регулюють його. Я вірю в цифровізацію, мені подобається "Дія", яка дає змогу складати звіти в електронному вигляді. А ось взаємини бізнесу з Податковою (корумпованою, неконтрольованою) знаходяться на критично низькому рівні. І зустрічатися, мабуть, треба вже з фіскалами різних галузей, шукати алгоритм взаємодії… Я розумію, що ми рухаємось до ЄС, є певні вимоги МВФ. Але в нас – війна. І мають бути вільні економічні зони, мінімальні податки, відсутність перевірок, щоби сюди хоч хтось заходив, щоб хоч якось жила економіка".

Немає жодного економічного обґрунтування повернення колишніх правил

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що повернення штрафів, перевірок та відмова від систем 2% податку з обороту – це демонстрація факту, що владу абсолютно не хвилює, як і чим живе підприємницьке середовище.

"За чотири роки не було жодного спрощення ведення підприємницької діяльності. Перехід на 2% замість ПДВ – це був великий крок уперед, революційний. Для ФОП ще й полегшення (з 5% на 2%). Все це потрібно було не просто залишити, а й розширити на всю економіку, повністю відмовившись від ПДВ. Це був би прогресивний шлях. А те, що нам пропонують під час війни повернутися до довоєнних правил (без спрощення, з поверненням штрафів і перевірок), підштовхуватиме підприємців, що залишилися, залишати Україну. Адже немає жодного економічного обґрунтування повернення колишніх правил. Ніхто навіть не намагається рахувати — дасть це прибуток або принесе збитки", – наголошує експерт.

На його думку, уряд, Офіс президента, Верховна Рада дивляться на громадян, на бізнес як на сировину, на ресурс, з чого треба щось вичавлювати.

"Ніколи не було з боку української влади ставлення до народу як до замовника реформ, покращення життя. Як до людей, перед якими всі ці громадяни, які обираються, повинні звітувати за свою роботу. Уся влада спілкується з нами зверхньо. Як із ресурсом. І навіть на економічних зустрічах у Лугано, у Лондоні, наші правителі поводяться як шахраї – так само, як усередині України. Просто намагаються здерти більше грошей без будь-яких виразних програм, без гарантій. Я дуже негативно ставлюся до того, що відбувається, – зізнався Павло Себастьянович. – І просвіту не видно. Нещодавно відбулася зустріч бізнесу із президентом Зеленським. За тим же круглим столом, за яким свого часу зустрічався із бізнесом Порошенко. Ні той, ні інший нічого не зробили для реальної підтримки бізнесу".

Говорити про підтримку бізнесу загалом в Україні не доводиться

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич упевнений, що ставлення цієї влади до бізнесу нічим не краще, а десь навіть гірше, ніж у всіх попередніх керівників України.

"Якщо говорити про якісь зустрічі, то, по суті, той самий формат, що й раніше – обмежене коло, представники лише великого бізнесу, які й так завжди мають нагоду зустрітися з президентом, прем'єром чи головою Верховної Ради. Здебільшого на такі зустрічі звуть тих, хто й так має своїх представників у владі у вигляді делегованих менеджерів, дружніх нардепів, а часом і представників Кабміну. Це просто показуха, – вважає експерт. – Якщо говорити про законопроект №8401, то мені прикро констатувати, що наш президент не відповідає за свої слова. Не знаю, як із ним можуть вести діалог міжнародні партнери. Адже все, що він обіцяє – це порожні слова. Принаймні, так було щодо українців загалом (перечитайте передвиборчі обіцянки Зеленського та "слуг" – і порівняйте з реальністю) та бізнесу, зокрема".

Сергій Доротич нагадує, що навесні минулого року президент обіцяв – на час дії воєнного стану, а також через рік після нього діятимуть ті самі ініціативи, які зараз скасовують. Це і спецрежим спрощенки (2%), і мораторій на перевірки (які у нас фактично дорівнюють корупції, тому що це завжди – побори), і не обов'язковість РРО, і можливість мікробізнесу не сплачувати єдиний внесок та єдиний податок, якщо не має на даний момент момент такої можливості. Все це перекреслено законопроектом №8401.

"Говорити про підтримку бізнесу загалом в Україні не доводиться. Хіба що – провладного, який, зокрема, має президент. Такі бізнеси постійно одержують пільгові кредити, інші преференції. На жаль, у цьому сенсі каденція Зеленського нічим не відрізняється від його попередників. Та сама показуха, порожні обіцянки, і все найкраще своїм. Тільки це відбувається ще й на тлі повномасштабної війни, – акцентує експерт. — І українському бізнесу, який не має відношення до влади, нічого не залишається, окрім як або закриватися, або виїжджати, або демонструвати чудеса виживання. По мікробізнесу тенденції катастрофічні. Лише за день закривається часом по 40 ФОПів. Чи йдуть у нелегальну площину, чи просто з бізнесу".

Це, констатує Сергій Доротич, є наслідок непослідовної, непродуманої політики Зеленського та його "слуг".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що очікувати Україні від липня – головні побоювання та надії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини