Головна Новини Бізнес економіка Повернення вкраденого або новий борг: чим стануть «гроші Януковича»
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення вкраденого або новий борг: чим стануть «гроші Януковича»

Повідомляється, що в Україну повернулося близько 1,5 млрд гривень із вивезених Віктором Януковичем коштів. Вважається, що свого часу вони були виведені з держбюджету

5 травня 2021, 15:41 comments1511
Поділіться публікацією:

Як відомо, президенту-втікачеві Віктору Януковичу свого часу вдалося вивести за кордон мільярди гривень. Україна змогла повернути лише частину з цих коштів. За словами заступника керівника МЗС України Євгенія Єніна, до держбюджету повернулося 1,5 млрд доларів (майже 42 млрд гривень). Готівка склала основну частину цих грошей — близько 1,3 млрд доларів. Все інше зберігалося у цінних паперах.

Повернення вкраденого або новий борг: чим стануть «гроші Януковича»

Україна повернула 1,5 млрд доларів із «грошей Януковича». Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Слушним питанням про те, куди поділися ці гроші, задався президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Зацікавившись темою, портал "Коментарі" звернувся за роз'ясненнями до експертів. Фахівці спробували пояснити, чи існували насправді "гроші Януковича" і якщо так, то на що їх витратили.

Повернули лише "хвіст" фінансової схеми президента-втікача і його оточення

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ зазначає, що т.зв. "гроші Януковича" були включені до доходів бюджету ще за президентства Порошенка і були витрачені на оборонні цілі, для чого видали спеціальний закон.

"Є відома історія з грошима, які арештовували, про них писав генпрокурор Юрій Луценко. Мало не урочисто натискали якусь кнопку операціоніста, відправляючи гроші на оборону. А ось наскільки ефективно вони були витрачені — оцінку мало дати комплексне розслідування, яке слід було провести по комплексу оборонних витрат часів Порошенка. Але цього зроблено не було", — підкреслює експерт.

Олексій Кущ також звертає увагу, що у випадку з "грішми Януковича" йдеться не про "живі" гроші, а про цінні папери, випущені у вигляді українських облігацій зовнішньої позики (єврооблігацій).

"Вони належали кільком компаніям-нерезидентам, які потім намагалися судитися з Україною за ці активи. І доля цих розглядів ще до кінця неясна. Там насправді були порушені певні процедури, в тому числі, зі збору доказової бази. Усе було зроблено кострубато з точки зору юридичного супроводу з боку держави", — зазначає Кущ.

За його словами, неправильно стверджувати, що ми повернули "капітал Януковича". Швидше — лише "хвіст" фінансової схеми президента-втікача і його оточення.

"Як працює схема по облігаціях. Є якесь тіло. З його допомогою шляхом високочастотних продажів (коли вони переходять із рук у руки) накручується дохід, який потім легалізується. Використовується, щоб показувати легальне походження десятків і сотень мільйонів доларів. Так відбувалася легалізація капіталу, який зароблявся за часів Януковича. Але це — припущення, яке потрібно було якісно довести у суді", — акцентує експерт.

Олексій Кущ висловлює припущення, які ще схеми могли використовуватися для напівлегальної корупції.

"Наприклад, бізнес, який хотів отримати якийсь тендер або послаблення, міг продати ці єврооблігації зі збитком для себе і прибутком для сторони, яка купувала. Так відбувалася не лише передача хабара, але і її моментальна легалізація. Практично без будь-яких ризиків", — пояснює фахівець.

Януковича, на думку експерта, можна уявити як ящірку, яка побігла, її спробували схопити, а хвіст у вигляді єврооблігацій залишився в Україні. Основну ж частину легалізованого капіталу він забрав на собі.

"Живих" грошей не було. Єврооблігації — зобов'язання України виплатити певну суму в майбутньому власникам облігацій. Відповідно, коли вони були експропрійовані державою Україна, виявилося, що воно винне собі — у майбутньому. "Живих" грошей не було. На їх суму потрібно було просто зменшити держборг", — резюмує Олексій Кущ.

Експерт підкреслює, що цього не зробили — вирішили монетизувати, пустити в подальший оборот. Тобто отримали за них гроші, швидше за все, за допомогою держбанків. Кущ каже, що, ймовірно, за цими єврооблігаціями все одно доведеться платити державі Україна. Питання лише у тому, в чиїх руках вони опиняться.

Вся справа — в єврооблігаціях

Єдиний спосіб вивести гроші за кордон у цінних паперах і повернути ці кошти до держбюджету без появи реальних грошей на рахунках Держказначейства — якщо цими цінними паперами були гривневі або валютні ОВДП, або ж так звані суверенні єврооблігації. Так вважає економічний експерт Олександр Гаврутенко.

"У такому випадку повернення цих цінних паперів державі означає, що вона їх не повинна погашати. Або ж що вони погашаються автоматично без руху коштів", — пояснює експерт.

На думку Олександра Гаврутенка, це цілком можливий сценарій подій, який можна реалізувати за умови, якщо державі вдалося довести, що ці ОВДП або євробонди належали Януковичу або пов'язаним із ним особам.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, якої думки експерти про ймовірну причетність ще одного експрезидента — Петра Порошенка — до офшорних компаній для придбання дорогих предметів мистецтва. Деталі шукайте в нашому матеріалі.

Також пропонуємо вам дізнатися, яку роль може мати Україна в американсько-російських ділових відносинах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини