Головна Новини Бізнес економіка Підвищення цін в Україні: до чого готуватися в квітні
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення цін в Україні: до чого готуватися в квітні

Експерти озвучили прогноз

25 березня 2021, 14:13 comments4770
Поділіться публікацією:

На Україну накочує одне подорожчання за іншим. Злетіли ціни на продукти, зростають тарифи — і це все на тлі зростання безробіття і локдаунів. "Коментарі" дізналися в експертів, чому відбувається подорожчання — і чи буде воно тривати.

Підвищення цін в Україні: до чого готуватися в квітні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Ціни будуть підніматися на все"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що причини для подорожчання в Україні — як об'єктивні, так і суб'єктивні, які лежать в площині моделі економіки, яку нам нав'язали.

"Через внутрішні причини ми маємо зростання тарифів. Його нам нав'язують монополісти. З яким не бореться Антимонопольний комітет України. Він не припиняє картельні змови, не помічає цінові змови. Зовнішні причини — розвинуті західні країни активно друкують гроші, стимулюючи внутрішнє споживання для виходу своїх економік з кризи. Але вал їх продукції йде і до нас. Україна фактично імпортує інфляцію. При цьому всередині країни стрімко ростуть ціни практично на всі продукти харчування. Це пов'язано з сировинною моделлю, яку нам нав'язали. Простий приклад. Ми експортуємо сировину, наприклад, пшеницю, припустимо, по 400 доларів за тонну. А потім імпортуємо зроблені з неї продукти, але вже по 4 тисячі доларів за тонну. В результаті — зростання цін всюди. Рішення в тому, щоб змінювати структуру економіки, щоб більше виробляти продукції з додатковою вартістю всередині України. Це дозволить відсікти фактор імпорту інфляції, завантажити національних виробників", — пояснює Тарас Загородній.

Він також обурюється іграми НБУ на ринку ОВДП. На думку експерта, так ми лише залучаємо спекулянтів, але не кредитуємо вітчизняну економіку.

"Ціни будуть підніматися на все, — прогнозує експерт. — Навіть соняшникова олія, одним з провідних експортерів якого є Україна, дорожчає стрімко. Біда в тому, що немає державної політики на внутрішньому ринку. Свого часу наші "великі реформатори скасували інспекції за цінами, заявивши, що ринок "все вирішить". Він і порішав — все за кордон, для внутрішнього споживання залишається мало. Нічим збивати ціни. Дикий капіталізм у всій красі — продукти харчування у нас вже за ціною розвинених країн, а зарплати і пенсії — в рази нижче. І поки ми є сировинною, бідною економікою, поки немає державної стратегії, ми продовжимо бідніти та страждати".

"Рости в ціні буде все, але не одночасно, а хвилями"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко називає дві основні причини для зростання цін на все і вся в Україні.

"Перша — планово-постійні витрати виробників і продавців залишаються практично незмінними, а рівень продажів падає. Тому зростає собівартість продукції і, як наслідок, роздрібні ціни. Друга — програми фінансової допомоги, які надають уряди багатьох країн своїм громадянам, дуже нерівномірно розподіляються з точки зору подальших витрат. Продукти харчування та фармпрепарати купують набагато більше і частіше, ніж до карантину, в порівнянні з іншими товарами. В результаті ми бачимо зростання цін, викликане штучно стимульованим попитом на одні категорії товарів — і стагнацію на ринку промтоварів. Стагнацію, яка незабаром призведе до падіння виробництв і... зростання цін у зв'язку зі зростанням собівартості", — пояснює Юрій Гаврилечко.

Він резюмує: рости в ціні буде все, але не одночасно, а хвилями.

Раніше повідомлялося, як може змінитися з квітня ціна на газ в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

ермаков

29 березня 2021, 12:10

Валентин, Написаны правильные замечания, Пора менять систему, следует убрать политические разглагольствования, допускать к власти любого уровня только специалистов. Нельзя выбирать дилетантов во все структуры власти от президента до руководителя села. Пора начинать национализацию основных структур экономики и назначать ответственных, которые обязаны отвечать за результаты работы.

Антон

29 березня 2021, 11:29

Так на сколько все таки подорожает, не один из уважаемых експердов так и не ответил ((((

Верховна Зрада

28 березня 2021, 08:58

Раньше Украина держалась на плаву благодаря дружбе с Россией. Но кастрюлеголовым западенцам это не понять. Они получают зарплату не в Украине. Евросоюз требует свои деньги назад. Поступлений в бюджет нет. Газ в 3 раза подорожал. Донбаса нет и угля соответственно тоже нет. Торговли с Россией нет. Украина просто стала бомжевать и просить деньги у Евросоюза и Америки. Может Америка и даст деньги по политическим мотивам но уж точно не по демократическим. Большую часть этих самых денег разворуют слуги народа. Остальная часть пойдёт на на погашение долга перед Евросоюзом. В казне пусто. Инфляция. Развал страны.

Агнесса

27 березня 2021, 14:27

Очень обидно что у власти такие бестолковые люди, которые думают только о своем благе, но придет время, и придется за все ответить , поверьте так и будет!!! А как живет Украинский народ, живет по поговорке(моя хата скраю , я нічого не знаю)

Валентин

26 березня 2021, 13:55

Думаю, надо обеспечить рост цен ещё больше. Те украинцы, которые не умрут от ,,навязанной нам модели,,-ИДИОТИЗМ АВТОРА, те возьмут вилы в руки, и сделают шашлыки из из этой власти, начиная с ,,я ваш приговор, и с того старого цапа, который повел народ Украины на убой, ради того, что бы иметь ,,хатынку,, в Швейцарии. ХлопцИ, чого вЫ такИ дурнИ, бо бИднИ дядько.....А чого вЫ такИ бИднИ? ...бо дурнИ.... Может пора умнеть, к вам обращаюсь, которые еще живы...


Новини