Головна Новини Бізнес економіка Про що говорять нові вимоги МВФ: що викликає тривогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові вимоги МВФ: що викликає тривогу

Зберігається та заохочується політика мобілізації доходів бюджету за будь-яку ціну

13 грудня 2023, 17:15
Поділіться публікацією:

Виконавча рада МВФ затвердила цього тижня другий перегляд програми EFF для України, наголосивши на досягненні нашої країни в реформах, що проводяться, незважаючи на війну. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пояснивши, що Україна може тепер отримати ще 900 млн. дол. допомоги від Фонду. У свою чергу, перший заступник голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розповів, що у меморандумі МВФ про фінансову та економічну політику "зашито" 12 нових структурних маяків, включаючи не зниження пенсійного віку; мінімізування збільшення видатків на пенсії; жодних нових спецпенсій чи пільг; перезапуск Бюро економічної безпеки (БЕБ), аудит ефективності НАБУ, оцінки фіскальних та квазіфіскальних ризиків. Як оцінюєте нові вимоги МВФ та загалом співробітництво України з Фондом на фоні війни? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорять нові вимоги МВФ: що викликає тривогу

МВФ. Фото: з відкритих джерел

Економіка виживання

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин вважає, що апгрейд Меморандуму нічого нового не привніс.

"Зберігається та заохочується політика мобілізації доходів бюджету за будь-яку ціну. А саме через агресивний збір податків, заборону зниження податкового тиску зараз і в найближчому майбутньому, приховану атаку на спрощену систему оподаткування обліку та звітності", – пояснює експерт.

При цьому, акцентує він, очевидно, що подібні вимоги МВФ не викликають у української фіскальної влади навіть мінімального рівня незгоди (рівень захисту інтересів бізнесу дорівнює нулю).

"Більш того, посилення втручання держави в економіку повністю схвалюється та підтримується. Економіка виживання", – констатує В'ячеслав Черкашин.

Отримуємо дорогі кредити від Фонду по 7% річних у валюті

Економічний експерт Данило Монін поділився такою думкою:

"Меморандум МВФ вкотре закріплює "сіру зону Україну" з відсутністю перспектив за наддорогі кредити від Фонду по 7% річних у валюті. Тоді як решта дають гроші у вигляді грантів або під 0-2% річних".

Крім цього, зазначає експерт, Меморандум передбачає запуск національної стратегії доходів з підвищенням податків на 3-4% ВВП, вбиваємо спрощену систему або не істотну мінімізацію, скорочення кредитування за єдино працюючою програмою кредитування 5-7-9, фактично забираючи ресурс для відновлення у внутрішніх гравців – і формуючи українську юрисдикцію неконкурентною для інвестицій із ззовні.

"Спроби реформувати ОЗУ типу БЕБ заздалегідь приречені на провал. Бо збільшення податків та регуляцій даватиме ще більше повноважень для чиновників займатися здирством, – вважає Данило Монін. – Але це шлях, який обрала українська влада – стояти з простягнутою рукою та підтримувати корупційний статус-кво... За допомогою МВФ. Формуючи з кожним роком збільшені виплати кредитів, рухаючи державу в дефолт".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні висновки з візиту Зеленського до США: чи проголосує Конгрес допомогу Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини