Головна Новини Бізнес економіка Продаж військових облігацій поповнив держбюджет на 60 млрд грн - НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Продаж військових облігацій поповнив держбюджет на 60 млрд грн - НБУ

Найбільший портфель військових ОВДП традиційно сконцентрований серед банків, які є первинними дилерами

17 травня 2022, 09:58
Поділіться публікацією:

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, яке сталося 24 лютого 2022 року, Міністерство фінансів здійснило 30 аукціонів із продажу військових облігацій.

Продаж військових облігацій поповнив держбюджет на 60 млрд грн - НБУ

Як повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ) з посиланням на Національний депозитарій, продаж військових ОВДП (облігації внутрішньої держпозики. – "Коментарі") залучив до державного бюджету близько 60 мільярдів грн, близько 144,1 мільйонів доларів США та 176,5 мільйонів євро.

У НБУ зазначають, що найбільший портфель військових ОВДП традиційно сконцентрований серед банків, які є первинними дилерами. При цьому, минулого тижня кількість вкладників серед громадян та бізнесу збільшилася з 43,3 тисячі до 58,1 тисяч.

Станом на 16 травня 2022 року, обсяг вкладень українців та українського бізнесу у військові облігації становить майже 5,7 мільярда гривень, що становить 9,3% від загального обсягу придбаних військових ОВДП, номінованих у гривні, 48 мільйонів доларів США (33,9 % від загального обсягу військових ОВДП, номінованих у доларах) та 26 мільйонів євро (14,8% від загального обсягу ОВДП номінованих у євро).

У той же час нерезиденти вклали в українські військові облігації 300,4 мільйона гривень.

У Нацбанку наголосили, що частка громадян в обсязі вкладень у військові облігації досягла рекордного показника як за кількістю покупців цінних паперів Кабміну, так і за показником володіння ними у відсотковому співвідношенні.

Нагадаємо, 8 березня 2022 року правління НБУ вирішило, що Нацбанк за необхідності викуповуватиме військові облігації Кабінету міністрів України, ухваливши постанову №43 "Про здійснення купівлі облігацій внутрішньої державної позики "Військові облігації" у період дії військового стану".

Для надання можливості проведення таких операцій між Кабміном та НБУ Верховна Рада внесла відповідні зміни до законодавства.

Зокрема, тимчасово (на період дії військового стану) зупинено дію статті 54 Закону України "Про Національний банк України", яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

Купівля Національним банком військових ОВДП здійснюється через укладення договору між НБУ та Міністерством фінансів та не включається до результатів щотижня аукціонів із продажу цих цінних паперів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини