Головна Новини Бізнес економіка Продовольча безпека під час війни: яке рішення вже ухвалив Кабмін – що за ним стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Продовольча безпека під час війни: яке рішення вже ухвалив Кабмін – що за ним стоїть

Уряд сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни

6 квітня 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України підтримав рішення, яке дозволить торговим мережам залучити пільгові кредити до 1 млрд грн терміном на рік під 5%. Як оцінюєте це рішення? Які ще важливі у сенсі продуктової безпеки рішення слід ухвалити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Продовольча безпека під час війни: яке рішення вже ухвалив Кабмін – що за ним стоїть

Продукція. Фото: з відкритих джерел

Наразі Кабмін займається тим, що активно робить емісію грошей

За словами голови Українського аналітичного центру, економіста Олександра Охріменка, цього року інфляція становитиме близько 20%. Отже, пільгові кредити, про які заявив Кабмін, — це дуже добре, вважає він.

"На мій погляд – уряд зараз робить правильні дії. І робить їх вчасно. На сьогоднішній момент важливо, щоб не було дефіциту товарів. І для цього торговим мережам конче потрібні гроші", – пояснює експерт.

Фактично, продовжує він, зараз Кабмін займається тим, що активно робить емісію грошей. І заливає ними у разі торгові мережі.

"Хоча це і емісія грошей, але в умовах війни це набагато краще, ніж грошовий голод. З одного боку – емісія грошей стимулює інфляцію. З іншого — зараз вона рятує економіку України, перш за все, торгівлю від краху, – акцентує Олександр Охріменко. – Тож я максимально підтримую цю ідею Кабміну".

Держрезерв має бути поповнений, щоб забезпечувати продовольством населення

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній упевнений, що пільгові кредити у такий складний час – дуже правильно.

"Сподіваюся, вони будуть представлятися і надалі, причому не лише для торгівлі, а й для виробництва. У тому числі – для бізнесу, що випускає критично важливі товари соціального ладу. Виробництво борошна, хліба", – зазначає експерт.

Він вважає, що з огляду на військові дії Україні слід домовлятися з Польщею, іншими прикордонними країнами-членами ЄС, щоб ми переносили свої продовольчі склади на їхню територію.

"Оскільки російські окупанти активно обстрілюють у тому числі елеватори, продовольчі склади, щоб викликати гуманітарну кризу в Україні, – пояснює Тарас Загородній. – Нам необхідно мати стратегічні запаси зерна, що дозволять забезпечити продовольчу безпеку. Держрезерв має бути поповнений, щоб забезпечити продовольством населення. Потрібно забезпечити мінімальний пакет продуктового забезпечення людей. Щоб ми могли годувати і армію, і підтримувати продовольчу безпеку цивільного населення. Це нормальна логіка військової економіки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ опублікували карту країн, які підтримують окупантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини