Головна Новини Бізнес економіка Прорив на економічному фронті: які кроки та дії української влади зовсім не допомагають бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Прорив на економічному фронті: які кроки та дії української влади зовсім не допомагають бізнесу

Експерти Андрій Гарнат та Ілля Несходовський детально розповіли про неправильні кроки української влади у сфері економіки

19 липня 2022, 23:20
Поділіться публікацією:








 Українська економіка під час повномасштабного вторгнення Росії переживає не найкращі часи. Є чимало проблем та викликів, з якими зіштовхнулися українські підприємці, зокрема, інфляція, втрата працівників,  розрив логістичних та технологічних ланцюгів та інші, що привело, за оцінками деяких експертів та міжнародних організацій, до падіння ВВП на 35%. Але деякі кроки та дії української влади зовсім не допомагають бізнесу в Україні.  Про це під  час форуму "Економіка України у воєнний час" в рамках проєкту "Коментарі. Аналітика" розповіли, підприємець, співзасновник студії "Здорового сенсу" Андрій Гарнат та кандидат економічних наук, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Прорив на економічному фронті: які кроки та дії української влади зовсім не допомагають бізнесу

Українська економіка переживає не найкращі часи (фото з відкритих джерел)

Що заважає прориву на економічному фронті

На думку, Андрія Гарната, підприємця, співзасновника студії "Здорового сенсу", певні дії української влади зовсім не допомагають відновити економіку.

"Що в нас відбувається. Коли міністр фінансів озвучує свою тезу про те, що потрібно повертатися до довоєнної системи оподаткування, після трьох місяців війни. То багатьом стало зрозуміло, що прориву на економічному фронті у нас не буде. А коли національний банк викручує облікову ставку до 25%. Стає зрозуміло, що доступних грошей для відновлення, релокації, розвитку бізнесу в Україні, на жаль, не буде",- заявив економіст.

Не варто забувати про військові ризики 

Кандидат економічних наук, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський переконаний, що не тільки дії влади призвели до цієї ситуації, що склалася в економіці.

"Які інвестиції під час війни, які вкладання в економіку під час війни. Всі поставили на паузу, розуміючи, що капітальне вкладення може закінчитися тим, що ракета потрапить в виробниче приміщення і тоді всі кошти просто зникнуть. Тому про військові ризики не треба забувати. Вони є достатньо серйозними. Тому не тільки дії влади спричинили ту ситуацію, що в нас є",- заявив економіст.

Експерт детально проаналізував помилкові кроки влади в податковій системі. Окрім цього дав оцінку діям Національного банку України. 

"Якщо подивитися на рішення, які приймалися, то зараз просто скасування тих рішень, які були на початку. По факту нічого, що сприяло би розвитку підприємництва, підтримку того бізнесу, що зупинився внаслідок об'єктивних обставин, просто нема. Перше, що зробила влада. Вона обмежила розрахунки з закордоном, зробила так званий критичний імпорт, який дозволялося оплачувати, решта не можна було оплачувати.  Для багатьох підприємців — це дуже сильно вдарило по логістичних зв'язках. Це створило відповідний вакуум. Влада зупинила реєстр податкових накладних, як наслідок  дуже багато підприємств не мали можливості належним чином працювати, тому що неможливо було зареєструвати свої зобов'язання. Далі, для вирішення цієї штучно створеної проблеми була створена система 2%. От зараз вона працює так, як треба, а тоді, коли було потрібно завозити імпортну продукцію, не сплачуючи податки. Я вважаю, що це був сильний удар по нашому бізнесу, який не мав можливості конкурувати з імпортними товарами. А зараз, коли ти в середині країни виробляєш продукцію і сплачуєш усього 2%. От зараз почало щось запускатися, якщо говорити про податкову систему. Щодо оцінки Національного банку України то, що девальвація курсу у 10% просто назріла, можливо і більше. Облікова ставка до 25% — це ідіотське рішення. Тому, що банки замість того, щоб кредитувати економіку, вони вкладають депозитні сертифікати під 23%, відповідно тягнуться і депозити для населення. Тепер вони не купують військових облігацій, а вкладають у банки. Ось це все, що призвело до цієї ситуації — відповідальність держави. Також ми не повинні забувати про війну, але, це ті кроки, які були абсолютно неправильні",- заявив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про історичне падіння курсу євро на світових ринках.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини