Головна Новини Бізнес економіка Протистояння Коболєва та Вітренка: що буде з цінами на газ в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Протистояння Коболєва та Вітренка: що буде з цінами на газ в Україні

Експерти розповіли, чи можна продавати газ українцям за собівартістю видобутку українського блакитного палива

17 лютого 2021, 19:54 comments1174
Поділіться публікацією:

Громадський діяч, політик, телеведучий Дмитро Співак повідомив з посиланням на в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, який 15 років трудився в НАК "Нафтогаз України", що собівартість українського газу виявляється... 2,6 грн. З посиланням на госаудит він також розповів, що з 2018 року "Нафтогаз" перерахував 225 млрд грн за кордон за сумнівними операціями, а 75 млрд грн недоплатив до бюджету України. Сам Вітренко запевняє, що продавати газ за собівартістю 2,60 грн неможливо по ряду причин. Чим закінчиться битва між Юрієм Вітренком та нинішнім главою НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим? Який результат був би кращим для нашої країни? Хто за кого в цій битві і як зробити платіжки не настільки шокуючими, як зараз? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Протистояння Коболєва та Вітренка: що буде з цінами на газ в Україні

Коболєв vs Вітренко. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Про війну говорити рано

Спеціаліст з держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев зазначає: "Поки рано говорити про те, що почалася відкрита війна між в.о. міністра енергетики Вітренко і головною "Нафтогазу" Коболєва. Навіть якщо подивитися лист, копію якого опублікували ряд ЗМІ, то мова йде не про претензії персонально до Коболєва, а про питання до всього складу правління і наглядовій раді НАК".

При цьому, підкреслює експерт, є цілком обґрунтовані причини для критики "Нафтогазу". Йдеться, зокрема, про невиконання зобов'язань по нарощуванню видобутку газу.

"Однак у статутних документах компанії відсутні положення, які зобов'язують членів правління нарощувати видобуток. А рішення органів влади виконуються господарюючими суб'єктами за погодженням, — пояснює Геннадій Рябцев. — 18 лютий буде презентована бізнес-стратегія групи "Нафтогаз". Тоді стане ясно, чи достовірні припущення Вітренка щодо очікуваного до 2025 року скорочення видобутку газу українського виробництва".

Безумовно, Україна виграла б, якби максимально зуміла себе забезпечити газом власного видобутку. Але для цього необхідно вкласти на порядок більше коштів, ніж виділяється зараз, акцентує експерт.

Він пояснює: "Будь-які вкладення означають зменшення дивідендів, які отримують уряд і, відповідно, бюджет від діяльності "Нафтогазу". Так що маємо палицю двох кінців: або вкладати гроші у видобуток і збільшувати суми в платіжках зараз (з перспективою їх зменшення в майбутньому), або змиритися зі скороченням видобутку, залишивши тарифи на нинішньому рівні (з перспективою їх збільшення в майбутньому)".

На думку Геннадія Рябцева, реальну собівартість видобутку українського газу знають сьогодні лише кілька людей в НАК "Нафтогаз України".

"Ця інформація закрита не тільки від експертів, але й від профільного міністерства та народних депутатів. Такий стан справ вигідний "Нафтогазу", який може називати будь-які цифри, які ніхто перевірити не в змозі. Змінити ситуацію можна, якщо держава в особі Кабміну зобов'яже НАК розкрити цю інформацію, — вважає Геннадій Рябцев. — Необхідно скористатися досвідом сусідніх держав і видавати держкомпаніям генеральні директиви, виконання яких повинні контролювати представники держави в наглядових радах".

Протистояння груп впливу

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк впевнений, що битва між Вітренко і Коболєвим є і вона шкодить країні в цілому.

"Програють усі, — підкреслює він. — У той час, коли влада повинна мобілізуватися для вирішення питання тарифів, ми бачимо боротьбу олігархів, які виставили перед собою двох вищезгаданих топ-менеджерів "Нафтогазу".

Таким чином, зазначає Тарас Семенюк, громадяни не отримають справедливих тарифів, які базувалися б на основі їх доходів і можливості плати за квартплату. Зате ми бачимо протистояння груп впливу.

"Це свідчить про слабкість влади та силу зовнішнього фактора", — резюмує аналітик.

Хто насправді платить за газ

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров підкреслює, що недавня заява Вітренко про те, що собівартість видобутку вітчизняного газу дорівнює 2,66 долара, сколихнуло цілу бурю коментарів і здивування серед експертів і платників / споживачів комунальних послуг.

"Виявляється, незаможних споживачів субсидує не держава, а ми з вами. Ті, хто оплачує газ в повному обсязі. Тобто, всі останні роки саме ми з вами рятували ГТС, накачували прибутковість облгазів і виручали своїх менш щасливих співгромадян", — зазначає Андрій Бодров.

За його словами, думка про те, що держкорпорації в Україні — величезна годівниця для чиновників і спостерігачів від "наших шановних партнерів" і так стійко циркулює і в експертному співтоваристві, і серед обивателів. Але висновки госаудиту, озвучені нещодавно Дмитром Співаком, стали хай не шоком, але величезною ложкою дьогтю в бочці меду, розлитого владою в публічному полі.

"Що ж таїться за такою титанічною роботою сторін навколо цієї теми? З моєї точки зору, все банально — це боротьба навколо величезних матеріальних потоків, зав'язаних навколо посад в профільних міністерствах і корпораціях. Битва Вітренко і Коболєва за контроль цих потоків породжує тонни коментарів, і викиди компроматів, і навіть — деструктивні політичні процеси всередині більшості, — вважає Андрій Бодров. — Але й ці фігури не головні в боротьбі "за тарифне щастя". На наших очах розгорнулася боротьба за виживання двох ФПГ. Перспективи Вітренко в цій боротьбі поки виглядають більш позитивними. Не дарма його в третє готують до просування на пост профільного віце-прем'єра".

Але це, на думку експерта, не означає автоматичної відставки Андрія Коболєва з поста керівника НАК "Нафтогаз України".

"Його позиції теж підкріплені інтересантом за рамками держструктур і багнетами в ВР. Тому, в найближчому майбутньому ми знову побачимо і компроматні викиди, і несподівані висновки різних перевіряючих органів, — прогнозує Андрій Бодров. — Що це значить для простого споживача? Чи стануть платіжки менш шокуючими? На жаль для мене і моїх співгромадян — навряд чи. Тиск зовнішніх гравців в рамках взаємодії з кредитними країну структурами, необхідність здійснювати підтримку транспортної інфраструктури при порожньому держгаманці, лобістські зусилля олігархічних кланів не мають до позитивних очікувань в цьому плані. Найбільш позитивним для країни сценарієм є подальша боротьба сторін, в ході якої вони стримують апетити один одного через інструменти публічної та кабінетної політики. Це дає, хоч і невеликі, але — надії на те, що процес не увінчається остаточним диктатом однієї з протиборчих клієнтел і подальшим посиленням тарифного тягаря".

Нагадаємо, в Кабміні розповіли, що буде з ціною на газ з квітня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Олег

18 лютого 2021, 17:16

А по итогу опять подняли!!! https://kosatka.media/category/elektroenergiya/news/regulyator-odobril-povyshenie-tarifa-na-peredachu-ukrenergo-do-316-08-grn-mvt-ch


Новини