Головна Новини Бізнес економіка Пшениця пішла вгору: економічні наслідки підриву Каховської ГЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Пшениця пішла вгору: економічні наслідки підриву Каховської ГЕС

Економічні наслідки та оцінки підриву Каховської ГЕС від експертів

6 червня 2023, 22:27
Поділіться публікацією:

Центр економічної стратегії зібрав із різних джерел попередні оцінки економічних наслідків підриву Каховської ГЕС та дамби Каховського водосховища. Про це повідомляють "Коментарі".

Пшениця пішла вгору: економічні наслідки підриву Каховської ГЕС

Зруйнована гребля ГЕС

Для української енергосистеми на цей момент втрата Каховської ГЕС не матиме впливу — з вересня 2022 року після вивезення українського персоналу за межі станції її потужності не обслуговували потреби української енергомережі. Однак підрив Каховської ГЕС — це втрата 335 МВт потужностей відновлюваної енергетики. А це 5% від українських потужностей гідроенергетики (7530 МВт), отже втрати відчутні, але помірні, повідомляє Укргідроенерго.

Зниження рівня води може призвести до потенційних проблем із зрошенням земель в Запорізькій, Дніпропетровської, Херсонській областях. Без зрошення залишиться більше 400 тис. га земель, за оцінками професора Херсонського державного університету, доктора   географічних наук Ігора Пилипенка для Центру журналістських розслідувань. Вже зараз глобальні ринки відреагували на підрив — пшениця пішла вгору на 3%. Але судити про наслідки для глобальної продовольчої безпеки рано, тим більше, що в Україні лише 20% зернових та зернобобових вирощувалося на території областей, що зазнають впливу, стверджує експерт з аграрної економіки Олег Нів'євський. Як зазначає Міндовкілля, до підриву оцінювалося, що зниження рівня води у водосховищі на 1,5 метри призведе до втрати 14% експортного потенціалу української пшениці через проблеми з зрошенням Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської областей.

Ще одним економічним наслідком може стати погіршення перспектив судноплавства по Дніпру до Чорного моря. Так, перевантажувальний термінал компанії "Нібулон" (філія Козацька), що розташований на території селища Козацьке Херсонської області, опинився під водою. Об’єм зберігання зерна на перевантажувальному терміналі в Козацькому становив 76 000 тонн. 

Підрив Каховської ГЕС також призведе до скорочення виробництва феросплавів. Запорізький феросплавний завод вище рівня дамби ДніпроГЕС. А Нікопольський феросплавний завод може здійснювати забір води зі старого русла, але доведеться значно скоротити обсяги, діляться оцінками експерти.

Тим часом, через підрив Каховської ГЕС загинула більшість тварин зоопарку в Новій Каховці.

В ООН розкритикували діяльність Росії через підрив дамби в Україні. 

А Укргідроенерго повідомило про дату найбільшого розливу Дніпра через підрив Каховської ГЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини