Головна Новини Бізнес економіка Рахункова палата планує увійти до складу Європейської палати аудиторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Рахункова палата планує увійти до складу Європейської палати аудиторів

Валерій Пацкан звернувся до членів Контактного комітету ЄС з проханням включити Рахункову палату до мережі кандидатів найвищих органів аудиту

4 травня 2022, 15:45
Поділіться публікацією:

Рахункова палата України має намір отримати статус спостерігача у Контактному комітеті вищих органів аудиту країн Європейського Союзу та увійти до Європейської палати аудиторів (ЄПА).

Рахункова палата планує увійти до складу Європейської палати аудиторів

Пацкан звернувся до членів Контактного комітету ЄС із проханням включити Рахункову палату до мережі кандидатів найвищих органів аудиту. Фото: Pixabay

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляє прес-служба відомства.

У зв'язку з цим він звернувся до членів Контактного комітету ЄС з проханням включити Рахункову палату до мережі кандидатів вищих органів аудиту та потенційних кандидатів у члени ЄС та надати право участі у засіданнях Контактного Комітету Європейського Союзу як спостерігач.

За словами голови палати, швидка процедура розгляду заявки дозволить якнайшвидше розпочати інтеграційні процеси та спільну реконструкцію нової України.

Пацкан зазначив, що Рахункова палата є важливим органом та елементом системи управління публічними фінансами та ефективним інструментом парламентського контролю, який адаптує діяльність відповідно до INTOSAI та найкращих європейських практик.

Глава відомства закликав колег із вищих органів аудиту ділитися з Рахунковою палатою існуючими практиками аудиту програм та фондів, спрямованих на інфраструктурні проекти, а також іншим досвідом участі ВОА у післяконфліктній стабілізації економіки.

Пацкан підкреслив, що цей статус дозволить більш ефективно розуміти систему та роботу структурних фондів ЄС та мати якісний взаємозв'язок двох фінансових систем – України та Європейського союзу.

За інформацією Рахункової палати, Контактний комітет координує взаємодію вищих органів аудиту країн-членів ЄС із Європейською палатою аудиторів, а та, у свою чергу, забезпечує аудит видатків та надходжень бюджету Євросоюзу.

ЄПА також перевіряє доходи та витрати всіх органів, відомств чи агенцій, створених ЄС. Співпраця вищих органів аудиту країн ЄС та Палати відбувається саме у рамках Контактного комітету.

На практиці це майданчик для обговорення всіх актуальних питань публічних фінансів ЄС. Повноправні члени Комітету – лише ВОА держав – членів ЄС. Вищі органи аудиту країн потенційних кандидатів та кандидатів у члени ЄС можуть запрошуватися до роботи як спостерігачі. Вони також залучаються до відповідної мережі ВОА — країн потенційних кандидатів у ЄС та спеціальної робочої групи, створеної для них.

Пацкан нагадав, що Україна розраховує стати кандидатом у члени Європейського союзу уже влітку.

"Тому логічно, що Рахункова палата прагне отримати статус спостерігача у Контактному комітеті. А згодом стати членом Європейської палати аудиторів. Розраховуємо на позитивне рішення!",– додав Валерій Пацкан.

Раніше повідомлялося, що у березні низка країн були проти того, щоб надати Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини