Головна Новини Бізнес економіка Російські активи в Україні продаватимуть на відкритих аукціонах: експерти оцінили ідею
commentss НОВИНИ Всі новини

Російські активи в Україні продаватимуть на відкритих аукціонах: експерти оцінили ідею

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка регулює продаж конфіскованих російських активів та майна.

13 лютого 2023, 11:27
Поділіться публікацією:

За словами глави уряду, Дениса Шмигаля, вже заморожені та конфісковані сотні об’єктів, які належали російському уряду або російським олігархам в Україні. Багато них зараз фактично простоює. Тож уряд вирішив запустити відкритий продаж цього майна через аукціони, в яких зможе взяти участь український чи іноземний бізнес. Аукціони будуть проходити за тим самим принципом, що й мала приватизація під наглядом Фонду державного майна.

Російські активи в Україні продаватимуть на відкритих аукціонах: експерти оцінили ідею

Фото: pixabay


“Коментарі” запросили експертів проаналізувати цю ідею. 


За словами економіста Андрія Новака, ідея сама по собі правильна, але для неї потрібен вдалий час. 


“Ніяка приватизація не може проводитись як мінімум до повного завершення війни, до нашої перемоги, до офіційного завершення воєнного стану, — пояснює він. — Крім того, з економічної точки зору дуже недоцільно починати будь-які приватизаційні процеси під час війни. Оскільки вартість усіх активів на території держави, де відбувається війна, мінімальна”.


Тому держава зможе виручити мінімальні суми по кожному об’єкту, прогнозує Новак. 


Потребу в конфіскації майна рф ніхто не ставить під сумнів, каже економіст Дмитро Яблоновський. Інше питання — що з ним робити.


“Держава якимось чином його зберігає, використовує, але виникає питання: чи держава ефективний власник. Крім того, вона вже має більше 3,5 тисяч підприємств. Друга альтернатива — продати це майно. Вважаю, це альтернатива правильна. До того ж це потрібно робити на конкурентних засадах, через аукціони”, — пояснює він. 


Економічний експерт Данило Монін теж схвалює ідею уряду. 


“Попередні рішення, наприклад, у 22-му році щодо активів Медведчука передати “Нафтогазу” без конкурса — призвели до того, що вони півроку не функціонували й мережа заправок фактично була похована. Тому саме на відкритих аукціонах продавати приватному бізнесу — хороша ідея Кабміну”, — коментує він. 


З іншого боку, сподіватися, що це принесе великі гроші, не варто. 


“Хоча, можливо, знайдуться люди, які готові будуть купити активи дешево, щоб потім після війни задіяти у більшому обсязі чи перепродати”, — міркує експерт. 


Монін додає, що уряд може запустити ці об’єкти зараз і без приватизації, передавши в тимчасове користування й управління.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини