"Роттердам плюс", "прокурор мінус": чого чекати від скандальної справи у майбутньому

Експерти оцінюють рішення Венедіктової щодо справи "Роттердам плюс" як спробу влади грати відразу "на кількох фронтах"

У кримінальному провадженні, пов'язаному зі скандально відомою формулою "Роттердам плюс", нарешті був змінений старший прокурор. Відповідне рішення щодо Віталія Пономаренка, який займав цю посаду, було прийнято генпрокурором Іриною Венедіктовою.

"Коментарі" дізналися у експертів, що означають подібні "заміни" і до чого вони можуть призвести. Фахівці пояснили, кому таким чином "подають сигнали" і що вони означають.

"З огляду на спроби Зеленського рівновіддалитися від олігархів, удар по ДТЕК Ахметова був би дуже до речі"

Зміна прокурора у справі "Роттердам плюс" була лише питанням часу. Так вважає аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль, підкреслюючи відсутність реального результату у резонансному розслідуванні, яке тягнеться понад чотири роки. Ну і, звичайно, те, що пан Пономаренко тричі намагався закрити справу.

"Однак за "деревами треба бачити ліс". Фактично, справа" Роттердам плюс "- справа проти основного вигодонабувача за цією схемою ціноутворення - компанії ДТЕК. Зміна старшого прокурора - це спроба влади грати на "кількох фронтах", - вважає Володимир Коваль.

По-перше, каже експерт, з урахуванням суспільного резонансу і відсутності "посадок", яких так чекали після обрання Зеленського, це гра в електоральному напрямку. Мовляв, посадок немає, але влада прагне розібратися з корупційним складником великого бізнесу.

"По-друге, з огляду на спроби Зеленського рівновіддалитися від олігархів, після атак (нехай і невдалих) на Порошенка, фактичного оголошення війни Медведчуку, офіційної підтримки позиції США у розслідуванні проти Коломойського удар по ДТЕК Ахметова був би дуже до речі", - підкреслює Володимир Коваль .

За такою логікою політичний пазл складається у красиву електоральну картинку, зазначає аналітик. Адже з такими позиціями можна серйозно обговорювати можливість другого президентського терміну.

"Втім, є ще один аспект, - акцентує експерт. - Головною постраждалою стороною від ціноутворення " Роттердам плюс" стали феросплавні заводи, у яких витрати на електроенергію складають близько 50% собівартості. Відомо, що основний власник "феросплавного бізнесу" - пан Коломойський. Тому можливі розборки між олігархами надають абсолютно іншого відтінку зазначеній проблемі".

У цьому випадку, на думку Коваля, позиція влади може бути, м'яко кажучи, непривабливою. Однак у будь-якому випадку, впевнений експерт, "Роттердам+" ще довго буде залишатися в сфері уваги ЗМІ. Це пов'язано з тим, що на кону знаходяться дуже великі гроші. А де великий бізнес, підкреслює Володимир Коваль, там і велика політика.

Генпрокурор має вжити заходів щодо тих, хто "зливав" справу

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що нині ЗМІ для розслідування так званої схеми "Роттердам+" зробили більше, аніж правоохоронні органи.

"Існують десятки розслідувань, які детально показують механізми роботи цієї схеми, шляхи виведення, а головне - кінцевих беніфіціарів, серед яких журналісти називали, в тому числі, і експрезидента України Петра Порошенка. Якщо генеральний прокурор переконана, що затягування справи - це саботаж її підшефних, то вона повинна не лише передоручити роботу іншому виконавцю, а й вжити відповідних заходів щодо тих, хто "зливав" справу", - впевнений Денис Гороховський.

Що стосується політичного аспекту, то від Зеленського і його команди вже другий рік чекають гучних посадок, насамперед людей із орбіти Порошенка, нагадує експерт.

"Однак наразі жодної реально великої справи не було доведено до обвинувального вироку, - зазначає Денис Гороховський. - Що, ймовірно, свідчить про певну зацікавленість перших осіб держави в такому розвитку подій. Особливо враховуючи, що по деяких персонах факти порушення закону неодноразово були оприлюднені публічно, проте така інформація зацікавленості у правоохоронців чомусь не викликала".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чим для України може обернутися повернення так званих "грошей Януковича" - викрадених президентом-утікачем фінансових активів із держбюджету. Детальніше про думку експертів - у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про оцінку фахівців щодо ймовірної причетності ще одного експрезидента - Петра Порошенка - до офшорних компаній для придбання дорогих предметів мистецтва.