Головна Новини Бізнес економіка Санкції Заходу проти банків: наскільки серйозно обмеження вплинуть на російську економіку
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції Заходу проти банків: наскільки серйозно обмеження вплинуть на російську економіку

Західні санкції проти банків лише "подряпають поверхню фортеці Росії"

23 лютого 2022, 11:19
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати, Європейський Союз і Великобританія оголосили про нові санкції проти Росії у вівторок, 22 лютого, після визнання Москвою двох окупованих регіонів в Україні незалежними. Про це повідомляє Reuters.

Санкції Заходу проти банків: наскільки серйозно обмеження вплинуть на російську економіку

Монета російського рубля та банкнота долара США - Reuters

Головні з їх цілей: російські банки та їхня здатність працювати на міжнародному рівні.

Проте вплив нових санкцій, ймовірно, буде мінімальним. Західні уряди — наразі — вважають за краще зберігати набагато більші пакети санкцій, які вони запланували, в резерві на випадок ескалації кризи.

Це означає, що російські банкіри або їхні західні колеги, які мають ризики в країні, поки небагато втратили.

Який буде вплив?

Поки що — мінімальний.

Великі російські банки глибоко інтегровані у світову фінансову систему, а це означає, що санкції проти найбільших установ можна відчути далеко за її межами.

Нові санкції спрямовані на дрібних кредиторів.

Заходи, спрямовані на банки, ще не такі масштабні, як ті, що були введені після анексії Криму Росією в 2014 році, хоча багато з цих санкцій залишаються в силі.

Нові заходи Британії утримуються від встановлення обмежень для найбільших державних банків, відсікання капіталу для російських компаній або вигнання інших відомих так званих російських олігархів із Британії.

Акції найбільших російських банків, Ощадбанку (SBER.MM) і ВТБ зросли після того, як підконтрольні державі групи уникли санкцій.

Аналітики стверджують, що російські установи краще справляються з обмеженими санкціями, ніж вісім років тому, а російські державні банки скоротили свій вплив на західні ринки.

З 2014 року Росія диверсифікувалася від американських казначейських облігацій і доларів – євро та золото становлять більшу частку російських резервів, ніж долари, згідно з січневою доповіддю Інституту міжнародних фінансів.

Росія також має сильний макроекономічний захист, включаючи значні резерви у твердій валюті в розмірі 635 мільярдів доларів, ціни на нафту близько 100 доларів за барель і низьке співвідношення боргу до ВВП у 18% у 2021 році. 

Що може найсильніше вразити?

Найбільше побоюються банки регіону та західні кредитори щодо можливості заборони Росії використовувати широко поширену глобальну платіжну систему SWIFT, яку використовують понад 11 000 фінансових установ у понад 200 країнах. 

Такий крок сильно вдарить по російським банкам. Заборона SWIFT ускладнила б європейським кредиторам повернення грошей, а Росія створила б альтернативну платіжну систему.

Як повідомляли раніше "Коментарі", очільник Сполучених Штатів Джо Байден у своєму зверненні повідомив  про рішення запровадити американські санкції стосовно РФ. На такі кроки він пішов після того, як Росія визнала самопроголошені "ДНР" та "ЛНР".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини