Головна Новини Бізнес економіка Що буде із зарплатами та пенсіями, якщо війна затягнеться ще на 3-4 місяці – чи вистоїть економіка
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде із зарплатами та пенсіями, якщо війна затягнеться ще на 3-4 місяці – чи вистоїть економіка

Ситуація з виплатами в Україні може стабілізуватися лише тоді, коли закінчаться бойові дії

16 травня 2022, 15:10 comments2337
Поділіться публікацією:

У понеділок, 16 травня, міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю The Economist заявив, що якщо бойові дії через російську агресію затягнуться хоча б ще на 3-4 місяці, то уряд змушений буде скоротити зарплати та пенсії українців. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як справи з виплатами пенсій в Україні на даний момент.

Що буде із зарплатами та пенсіями, якщо війна затягнеться ще на 3-4 місяці – чи вистоїть економіка

Виплати в Україні. Фото: з відкритих джерел

Економіка працює за принципами економіки війни і ставка тут робиться на першочергові потреби ЗСУ, силових структур

Голова Комітету економістів України Андрій Новак наголошує, що незважаючи на активну фазу війни, на те, що за різними оцінками ми втрачаємо від 25 до 40% ВВП, в Україні виконуються всі соціальні зобов'язання держави. Включно з виплатою пенсій.

"Безумовно, є багато проблем – і логістичних, і неможливість експортувати продукцію у потрібних обсягах через блокування та тимчасове захоплення українських портів, перекриття агресором деяких залізничних та автошляхів. Фактична відсутність авіаперевезень. Зростання ціни на паливо. Відтік робочої сили, зупинення низки підприємств. Все це накладає негатив на економіку країни, – зазначає експерт. – Але нам допомагає фінансова підтримка із різних джерел – від міжнародних фінансових організацій до урядів конкретних країн. І ця підтримка дає українській державі можливість повноцінно вести війну, захищаючи свою країну, а й виконувати відповідні соціальні зобов'язання. Навіть сталося хоч і незначне, але підвищення пенсій – індексація на показник минулого року інфляції (близько 11%)".

Андрій Новак наголошує, що у нас діє правовий режим воєнного стану. Що означає переведення економіки на принципи економіки війни. І ставка тут робиться на першочергові потреби ЗСУ, силових структур. Проте виконання державою своїх соціальних функцій також є одним із пріоритетів навіть для економіки війни.

"У прийнятті якихось додаткових спеціальних законів, спрямованих на виплату пенсій, сьогодні немає сенсу, – вважає експерт. – Наявного законодавства цілком вистачає. Якісь моменти можна оперативно врегулювати тими чи іншими урядовими актами. Можуть бути якісь технічні проблеми – з використанням банківських карток, системи "Дія". Але це все – тимчасові складнощі, які оперативно усуваються.

Очікувати підвищення пенсій в умовах війни та скорочення економіки як мінімум на третину не доводиться

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що з пенсіями особливих проблем не буде. Доходи бюджету впали, але скорочені й витрати, пояснює він. І, звичайно, нам дуже допомагають міжнародні партнери.

"Зрозуміло, що очікувати на підвищення пенсій в умовах війни та скорочення економіки як мінімум на третину (за різними прогнозами – до кінця року) не доводиться. Проте, наголошую, проблем із виплатами пенсій не буде. Хіба що логістичні, коли немає можливості їх доставити до тимчасово окупованих районів", – зазначає Тарас Загородній.

За його словами, судячи з політики НБУ, центробанк підтримують фінансову систему у робочому стані. Навіть відбувається деяка емісія грошей, щоби підтримувати доходи бюджету.

Все це неминуче веде до інфляції. Втім, як і будь-яка війна веде до неї як мінімум у межах 20%. У пенсіонерів, звісно, у фактичних показниках будуть на руках гроші. Але їхній реальний дохід падатиме. Ну а стабілізується ситуація, коли остаточно закінчаться бойові дії, – каже Тарас Загородній. – Зрозуміло, що чим швидше, тим краще".

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий експерт розповів, чому росіянам не захопити Лисичанськ та Сєверодонецьк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини