Головна Новини Бізнес економіка Що буде з цінами, курсом – що може утримати економіку країни: серпневий прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з цінами, курсом – що може утримати економіку країни: серпневий прогноз

Хоча зараз важко спрогнозувати, коли завершиться війна, ми поступово рухаємось до перемоги. І багато в чому настання перемоги залежить від того, чи вдасться нам не лише утримати економіку, а й перезапустити її

1 серпня 2022, 09:35
Поділіться публікацією:

Видання "Коментарі" підготувало вам серпневий прогноз: чого і чому чекаємо на економіко-фінансовому фронті. Які виклики (залежно від ходу війни і не тільки), які перспективи? Про це і не лише читайте далі.

Що буде з цінами, курсом – що може утримати економіку країни: серпневий прогноз

Економіка України Фото: Факти

Визначальну роль впливу на економіку країни відіграватиме ситуація на фронті

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло розмірковує так:

"У серпні фінансова система адаптуватиметься до наслідків двох важливих рішень Нацбанку – про облікову ставку (25%) та про зниження фіксованого курсу гривні (36,6). Девальвація дозволить покращити ситуацію з держбюджетом, що буде доречним, оскільки для відновлення необхідних для релокації та відновлення обсягів кредитування слід значно посилити фінансування програм субсидованого кредитування (5-7-9). Відбуватиметься загальне зрушення масштабу цін з урахуванням проведеної девальвації, причому ринок промацуватиме межі купівельної спроможності, які визначать пропорції корекції цін. Здається, що ці межі суттєво обмежать спекулятивні цінові апетити, що дозволить стримати інфляцію. До того ж частина "гарячих" грошей пов'язана в доларовій масі, придбаній під час курсового ажіотажу. Оскільки курс в обмінках поступово повертатиметься ближче до нацбанківського, бажаючих продавати куплену по 40 валюту буде небагато".

Економіка, на думку експерта, дещо пожвавиться завдяки надходженню грошей від реалізації нового врожаю, причому – як на експорт, так і в рамках зусиль, що розгортаються сьогодні, з розширення потужностей зберігання та переробки.

"Розвиток логістики на західному кордоні сприятиме експорту та товарів інших товарних груп, – вважає Ярослав Жаліло. – Стимулятором виступить і реалізація проектів відновлення у звільнених сферах – де це можливо технічно, базові роботи потрібно завершити до настання холодів".

Безумовно, багато в чому визначальну роль відіграватиме ситуація на фронті, наголошує експерт.

"Якщо відбуватимуться очікувані позитивні зрушення на Півдні, агресор, напевно, вдасться до посилення ракетного терору та подразнювальних дій на нових напрямках. Це погіршуватиме очікування, ускладнюватиме процеси відновлення, – зазначає Ярослав Жаліло. – Тому уряду за підтримки закордонних партнерів належить відігравати важливу роль у підтримці важливих макроекономічних параметрів – споживчого попиту (зарплати та соціальні виплати), інвестування (відновлення релокація, а також виконання оборонних та інших важливих для стійкості економіки замовлень), підтримка експорту, підтримка кредитування малого та середнього бізнесу".

Сподіваємось на стабільне функціонування морського зернового коридору та успіхи ЗСУ на полях битв

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев прогнозує, що серпень буде показовим тим, наскільки реалістичними будуть домовленості про вивезення зернових з України морем. Перший корабель, як відомо, вирушив сьогодні. В добрий шлях!

"Плюс – продовжується збирання нового врожаю у військових умовах. Продаж нашого продовольства за кордон – це валютний виторг, який нам вкрай необхідний. З огляду на те, що українська економіка багато в чому залежить від експорту сх-продукції, побачимо, на що можемо розраховувати з погляду надходжень від її продажу", – зазначає експерт.

На його думку, продовжиться тиск на національну валюту, яку неабияк лихоманило в липні.

"НБУ останнім часом більше продавав, ніж купував валюту. І за всіма економічними канонами, курс гривні мав би зміцнюватися. Але він, навпаки, слабшає. Швидше за все це пов'язано реакцією людей на ті чи інші події, пов'язані з війною, а також з функціонуванням економіки. У нашій ситуації це є взаємопов'язаним. І будь-які позитивні новини з поля бою відповідним чином відбиватимуться на економіці, на курсі. Як і негативні, – зазначає Андрій Рязанцев. – Резюмуючи: сподіваємось на стабільне функціонування морського зернового коридору та успіхи ЗСУ на полях битв, що позитивно позначиться і на стані української економіки. Плюс – нам важлива підтримка з боку західних партнерів. І озброєнням, і фінансами".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Донбас – не головна мета, росіяни готують новий наступ: у США назвали напрямок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини