Головна Новини Бізнес економіка Що буде з економікою України у лютому: яких рішень очікувати від ЄС та США
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з економікою України у лютому: яких рішень очікувати від ЄС та США

Все, що збирається всередині України, йде на війну, тому ми дуже залежимо від західних партнерів

31 січня 2024, 10:34 comments2614
Поділіться публікацією:

Україна закінчує січень у тривожній фінансово-економічній ситуації. Пакети макрофінансової допомоги від США та ЄС залишаються поки що поза нашою досяжністюВласними силами ми з ситуацією не впораємось. Передати нам заморожені російські активи Захід не наважуєтьсяЕксперти поділилися з порталом "Коментарі" своїми економічними очікуваннями від лютого.

Що буде з економікою України у лютому: яких рішень очікувати від ЄС та США

Економіка України Фото: з відкритих джерел

Для нас дуже важливими є позитивні для України рішення США та ЄС

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков акцентує, що ми чекаємо на розуміння щодо допомоги від США.

"Незважаючи на складнощі з ухваленням відповідного законопроєкту в Конгресі, процес пошуку консенсусу між республіканцями та демократами триває, – наголошує він. – Також чекаємо, що вирішить 1 лютого Єврокомісія щодо виділення Україні 50 млрд. євро на 4 роки".

За словами експерта, залежно від цих рішень, або буде актуалізована ситуація з держбюджетом (пошук нових засобів його наповнення), або зроблено кроки щодо девальвації гривні.

"На жаль, бюджет у нас формується здебільшого за рахунок допомоги наших партнерів. Все, що збирається усередині України, йде на війну. А соціалка та інші позиції фінансуються ззовні. Тож для нас дуже важливими є позитивні для України рішення США та ЄС. Також ми стежимо за ситуацією на фронті, у світі, на Близькому Сході щодо відносин Тайваню та Китаю. Глобальні процеси так чи інакше впливають на нас", – констатує Олексій Плотніков.

Приємні новини мають мінімізувати негативні прогнози

Економічний експерт Данило Монін поділився таким коментарем:

"Я думаю, початок лютого принесе приємні новини з Європи, де будуть ухвалені рішення щодо військової та фінансової допомоги Україні у 2024 році. Також чекаю на деякі рішення або напрацювання рішень щодо військової та фінансової допомоги нашій країні зі США".

Загалом це, пояснює експерт, мінімізуватиме негативні прогнози.

"З іншого боку, – продовжує Данило Монін, – формування великих пакетів підтримки Україні розслаблюватиме нашу владу. І вона продовжуватиме займатися тим, чим почала займатися 2023 року – готувати законопроєкти щодо збільшення податків, збільшення тарифів, продовжувати пиляти на тендерах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи виправдаються наші очікування щодо підтримки ЄС: що стане ключовим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини