Головна Новини Бізнес економіка Що буде з курсом восени: експерти назвали головні чинники, що вплинуть на вартість долара в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом восени: експерти назвали головні чинники, що вплинуть на вартість долара в Україні

Сьогодні важко прогнозувати курс «зеленого» в Україні, оскільки він залежить від бажання і можливостей НБУ, кажуть експерти

2 вересня 2022, 09:55
Поділіться публікацією:

До кінця року навряд чи з'являться нові чинники, які вплинуть на баланс попиту та пропозиції на валютному ринку. Про це "Коментарям" розповів Віталій Ваврищук, голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU.

Що буде з курсом восени: експерти назвали головні чинники, що вплинуть на вартість долара в Україні

Курс долара восени залежатиме від багатьох факторів

"На сьогоднішній день на міжбанківському ринку попит значно перевищує пропозицію. Нещодавня девальвація гривні цю проблему принципово не вирішила. Тож динаміка курсу залежатиме виключно від бажання та здатності НБУ й надалі проводити інтервенції для того, щоб повною мірою задовольнити надлишковий ринковий попит на валюту", — зазначив фінансист.

Він також підкреслив, що якщо суттєві дисбаланси на валютному ринку зберігатимуться наступні кілька місяців, НБУ може вдатися до нового раунду девальвації гривні.

"Однак сьогодні складно прогнозувати, наскільки невідворотною є це віддалена перспектива", — резюмував Ваврищук.

Економіст Євген Олійніков переконаний: курс долара в Україні восени безпосередньо залежатиме від обсягів зовнішньої допомоги.

"Якщо він [обсяг] становитиме хоча б 2-3 млрд. доларів на місяць — цього вистачить, щоб балансувати грошову емісію НБУ за рахунок імпорту товарів", — сказав він.

Крім того, продовжує Олійников, свою роль відіграє ще один фактор – фіскальна здатність, тобто здатність формувати державні фінанси за рахунок неемісійних джерел, насамперед – податкових надходжень, включаючи частину чистого прибутку та дивіденди підприємств державного сектору економіки.

"Якщо дефіцит бюджету продовжуватимуть покривати емісійними джерелами, і не буде достатніх обсягів надходження валюти як джерела забезпечення попиту, що формується такою грошовою масою за рахунок імпортних товарів, то курс може бути яким завгодно: і 50, і 500, і 5000 грн за долар – все залежатиме від того, скільки надрукує НБУ", — резюмував Олійников.

Нагадаємо, згідно з макроекономічним прогнозом уряду, курс долара в Україні на кінець 2023-го сягне 50 грн/долар.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини