Головна Новини Бізнес економіка Що через війну відбувається з економіками України та РФ – який прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що через війну відбувається з економіками України та РФ – який прогноз

Українська економіка зможе вистояти за допомогою західних партнерів, а ось для російської неприємності тільки починаються, їх пік очікується у 2023 році

12 серпня 2022, 17:20 comments1366
Поділіться публікацією:

Триває 170-та доба відкритого вторгнення Росії в Україну. Які основні економічні висновки для двох країн можна зробити зараз? Які мають перспективи в економічному плані? Як збільшити шанси України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що через війну відбувається з економіками України та РФ – який прогноз

Економіка України Фото: з відкритих джерел

Українська економіка, звісно, ​​зазнає колосальних втрат, але в нас немає вибору

Український економіст, ректор-засновник American University Kyiv (AUK), співголова Українсько-Американського (UA) Будинку (організації, яка багато років працювала над просуванням співпраці США та України) Роман Шеремета частково згоден з нещодавно наведеними даними Bloomberg, що відкрите російське вторгнення в Україну відкинуло країну-агресора в економічному плані на чотири роки. Але, наголошує він, у цьому дослідженні не враховується те, якими будуть довгострокові наслідки цієї війни для Росії.

"І тут уже мова може бути про відкат назад на десятиліття, – упевнений економіст. — Вихід з російського ринку тисяч відомих компаній, включаючи Siemens, яка була там із царських часів, — це довгострокові наслідки. Ніхто туди в найближчому майбутньому не повернеться. І вплив такого результату відчуватиметься десятиліттями. Тому я впевнений, що російська економіка матиме колосальний відкат. І втрати у довгостроковій перспективі будуть колосальними".

Щодо української економіки, вона, звичайно, страждає зараз набагато більше, зазначає Роман Шеремета. Адже війна триває на нашій території. Зруйновано інфраструктуру, тривають постійні обстріли, є величезні проблеми з ланцюжками поставок, з логістикою, із заблокованими портами (нещодавно запрацював лише зерновий коридор).

"Тому українська економіка, звісно, ​​зазнає колосальних втрат. Але ми не маємо вибору. Ми маємо перемогти у цій війні, – наголошує експерт. – Крім того, держава має зробити все, щоб бізнес запустився та працював на максимальних оборотах. І ми вже бачимо за дослідженнями, що проводяться різними стейкхолдерами, Спілкою підприємців України, Всеукраїнською бізнесовою спільнотою Board, CEO Club Ukraine, що йде позитивна динаміка".

Завдяки значній підтримці міжнародних партнерів, вдасться утримати більш-менш стабільну гривню

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман міркує так:

"За оцінками наших експертів – економіка Росії впаде цього року на 8–10% ВВП, а річна інфляція очікується на рівні 18–20%. Зараз більшість ефектів ще не помітно, тому що, по-перше, РФ має певний запас міцності, а, по-друге, – ключові санкції – енергетичні – тільки почали впроваджуватись у серпні (ембарго на російське вугілля), і продовжать у грудні (ембарго на російську нафту)".

Тому, пояснює Олег Гетьман, значне падіння економіки країни-агресора ми побачимо цього року, а суттєвіші наслідки – 2023-го.

Економіка України, за словами експерта, наразі потроху приходить до тями від шоків, викликаних війною.

"Проте все одно, цього року падіння ВВП України становитиме приблизно 30-35%, інфляція очікується в межах 20%. Водночас, завдяки значній підтримці міжнародних партнерів, вдасться утримати більш менш стабільну гривню, профінансувати неймовірний дефіцит бюджету та почати відновлення економіки наступного року", – прогнозує Олег Гетьман.

Нашій країні зараз життєво необхідно приймати екстрені кардинально нові рішення у сфері економіки

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат наголошує, що у сучасному світі ключовий фактор, який у результаті впливає на економічний стан, динаміку розвитку чи падіння економік – це інновативність.

"Події на фронті добре відображають різницю в ККД сучасних наукових розробок техніки, яку ми бачимо на прикладі тих, хто перебуває в кількісній меншості (HIMARS, Гаубиці М777 і М109, Bayraktar, Javelin і NLAW) у ЗСУ, і в протиставленні – навал з боку супротивника старого часів кінця минулого століття. Така ж кореляція відбувається і в економіці, коли країни з високоінноваційною промисловістю (Японія, Сінгапур, США, Німеччина тощо) здобувають перемогу на зовнішніх та внутрішніх ринках завдяки тому, що заздалегідь підготувалися до чергового переходу на новий технологічний уклад, випускаючи продукцію з високою доданою вартістю, залишаючи ролі сировинних придатків країнам із слаборозвиненою економікою", – зазначає експерт.

За підсумками 170 днів повномасштабної війни, продовжує він, втрати економіки нашої країни колосальні — і підрахувати їх точно можна буде лише через деякий час. Наразі, пояснює Андрій Гарнат, складно зібрати об'єктивну статистику, у т.ч. і через те, що країну, як і в минулі кризи, рятує тіньова економіка. Втрати ворога, зазначає експерт, також великі – і збільшуються.

"При цьому, у нас немає паритету щодо обсягів ресурсної бази, а отже, чекати ми не можемо і час втрачати не можна, – упевнений Андрій Гарнат. – Враховуючи, що черговий період для розгону та розгойдування (з 2019 року по 24 лютого 2022-го) було, за великим рахунком, втрачено, нашій країні зараз життєво необхідно приймати екстрені кардинально нові рішення у сфері економіки, мета яких – зробити ривок та переставити економіку України на інновативні рейки".

Експерт упевнений, що законодавчій владі України слід найближчим часом ухвалити такі рішення:

– спрощення податкового кодексу із встановленням одного автоматично адміністрованого податку (як варіант – податку з транзакцій чи податку з кінцевого споживання),

– сукупне податкове навантаження на фонд оплати праці – 10%,

— Ліквідація всіх державних інспекцій,

– декларативний режим на митниці за всіма товарами, що належать до виробничого обладнання, техніки та матеріалів,

– спрощений дозвільний режим щодо розміщення нових підприємств.

"Лише так у нас з'явиться шанс не лише наблизити перемогу, а й у найкоротші терміни відновити країну – і вийти з цієї важкої кризи у новій якості та статусі, проклавши наші товари та послуги дорогу на всі ринки світу", – резюмує Андрій Гарнат.

Читайте на порталі "Коментарі" — СБУ встановила соратника Кадирова, який особисто брав участь у звірствах на Київщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

13 серпня 2022, 13:49

не знаю как там в той конченной рашке, но у нас попа!!! Конечно у тех кого были миллионы баксов и больше не так ощущается, но а всем остальным приходиться дико выживать. Нах вас всех с вашей войной!


Новини