Головна Новини Бізнес економіка Що може дати імпульс українській економіці – які кроки чекають від влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може дати імпульс українській економіці – які кроки чекають від влади

В Україні після війни депопуляція буде великою проблемою, потрібно активно приймати іноземні трудові ресурси

16 лютого 2023, 15:40 comments2758
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський провів економічну нараду щодо планів на весну, на якій було розглянуто питання відновлення України. Порушувалися питання щодо дерегуляції української економіки (обіцяно, що бізнес отримає спрощення у десятках напрямків), створення нових робочих місць. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які проблеми, що накопичилися, слід вирішувати – і чи реально це.

Що може дати імпульс українській економіці – які кроки чекають від влади

Гривні. Фото з відкритих джерел

Податкова має стати сервісною службою, а не тим, чим вона є зараз

Інвестиційний банкір Сергій Фурса пояснює:

"Дерегуляція – важлива, актуальна. Вийде чи ні – багато в чому залежить від політичної волі. При цьому важливо розуміти, що вирішити проблему не так просто в контексті інтеграції України до ЄС, де дуже багато регуляції. І, на жаль, повністю обійтись без неї не вийде".

Але, наголошує експерт, є багато моментів з дерегуляції, які можна вирішити і потрібно. У тому числі – у трудових відносинах.

"У нас після війни депопуляція буде великою проблемою. Потрібно активно приймати іноземні трудові ресурси. І важливо максимально спростити для них здобуття права працювати в Україні, – вважає Сергій Фурса. – Робочих місць після війни ми матимемо багато, а ось робочих рук – мало".

Що стосується податків, то тут, на думку експерта, актуальне не так питання ставок, як надмірного адміністрування.

"Це давно поставлено на чільне місце в реформі податкової, це ж передбачає меморандум з МВФ. Ідеться про оптимізацію податкового адміністрування, щоб податкова стала сервісною службою, а не тим, чим вона є зараз", – зазначає Сергій Фурса.

Без радикальних кадрових змін позитиву чекати не доводиться

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович прогнозує, що жодних позитивних економічних перетворень чекати не доводиться.

"Немає радикальних кадрових змін. Відтак новий пакет обіцянок не буде виконаний, – пояснює він. – Наприклад, у нас є міжвідомча комісія з дерегуляції. Комісія, до якої не запрошено жодного підприємця, якого ця дерегуляція стосується. Зібрано лише тих людей, які займаються регулюванням. Вони ж не рубатимуть сук, на якому сидять! Те, на чому вони заробляють, навіть при тому, що держава загалом від цього втрачає. Не позбавлятимуть себе інструментів, за допомогою яких вимагають гроші з бізнесу! Проведуть косметичні перетворення, заявлять, що прибрали 90% того, що заважало бізнесу нормально функціонувати – і все".

Це ж стосується інших "економічних перетворень", включаючи податкову реформу, тут теж експерт має величезні сумніви в намірі влади прислухатися до бізнесу.

"Ряд останніх скандалів вкотре продемонстрував, що у податкових органах працюю мільйонери. Що туди йдуть, щоб збагатитись. Ми добре пам'ятаємо Насірова, Продана. Нічого з того часу не змінилося. Податкова служба залишається місцем, де люди заробляють дуже великі гроші, природно, не сплачуючи з них податки та не декларуючи, – наголошує Павло Себастьянович. – На жаль, але кількість підприємств у нас зменшилась катастрофічно. Не лише через війну, а й через непродуману політику влади. З 279 тисяч платників ПДВ залишилося 85 тис. З 1,7 млн ФОПів – лише 400 тисяч. Це жахливі цифри, що свідчать про неправильність економічної політики партії "Слуга народу", Кабміну, Офісу президента. Влада просто знищує бізнес. Кількість підприємців зменшилась у чотири рази! У нас залишилося лише близько 500 тисяч підприємств. Для порівняння – у Польщі їх чотири мільйони. Наголошую – жодних позитивних економічних змін бути не може, поки не проведено якісних кадрових змін. Поки що до формування економічної політики не залучено тих, хто знає, що треба реально дерегулювати і яку податкову реформу проводити".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого чекати від візиту Блінкена до Німеччини, Туреччини та Греції – які обговорюватимуться теми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

16 лютого 2023, 17:45

Знакомства только для секса. Без отношений, без денег и все анонимно. Осторожно можно встретить знакомых.------ http://redirect.sk/kiska


Новини