Головна Новини Бізнес економіка Що очікувати на фінансово-економічних фронтах у квітні: де можуть бути складнощі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що очікувати на фінансово-економічних фронтах у квітні: де можуть бути складнощі

Впасти економічно нам не дадуть, але встоїмо ми, з великою ймовірністю, шляхом втрати національної економіки

31 березня 2024, 15:20
Поділіться публікацією:

Україна прощається з досить складним березнем, коли РФ активізувала ракетно-дронові удариі входить у квітень – з невизначеністю щодо допомоги від США, але з надіями на краще. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми очікуваннями від квітневої ситуації на фінансово-економічних фронтах.

Що очікувати на фінансово-економічних фронтах у квітні: де можуть бути складнощі

Економіка України Фото: з відкритих джерел

На початку квітня міжнародні резерви України оновлять рекорд

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"В принципі, після отримання зовнішньої допомоги у розмірі 9 млрд доларів за березень і запланованому отриманні 1,5 млрд євро від ЄС у квітні, українські чиновники можуть розслабитися. Тепер гроші на фінансування видатків є, як мінімум, до кінця літа".

Відповідно, продовжує експерт, курсу гривні найближчим часом нічого не повинно загрожувати.

"Інше питання – що проблема з величезним торговим дефіцитом нікуди не поділася. Тому з урахуванням низької інфляції (на рівні 4,3% за лютий), а я за березень бачу взагалі річну інфляцію в 3,7%. Відповідно, НБУ може піти на допомогу Мінфіну та дещо девальвувати гривню. Тоді фінансова допомога, що приходить, конвертуватиметься за більшим курсом, що дасть більше грошей до бюджету", – пояснює Данило Монін.

Також, прогнозує він, на початку квітня, ймовірно, міжнародні резерви України оновлять рекорд – і становитимуть 43 млрд доларів, а може й трохи вище.

Очікувати, що нас завалять грошима, озброєннями та боєприпасами в достатніх обсягах, на жаль, не доводиться

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь наголошує, що фінансово-економічна ситуація в Україні залишається складною. І, швидше за все, погіршуватиметься.

"Ми перебуваємо у стані війни. Втратили і продовжуємо втрачати величезну кількість ВВП, але держава з цим нічого не робить, розраховуючи на допомогу партнерів. Бюджет тримається переважно на підтримці з-за кордону. І вона продовжуватиметься. Впасти економічно нам не дадуть. Але встоїмо ми, схоже, через втрату національної економіки. А на зміну тих чи інших галузей, які ми зараз втрачаємо, прийдуть закордонні компанії – представники тих міжнародних фінансових інститутів, які сьогодні нам і допомагають", – прогнозує експерт.

Щодо допомоги з боку СШАвона, схоже, все ж таки буде, вважає він. Але саме в такому обсязі, щоб підтримувати ситуацію в підвішеному стані.

"Чекати, що нас завалять грошима, озброєннями та боєприпасами в обсягах, які б дозволили поставити переможну для України крапку в цій війні, на жаль, не доводиться. Допомога буде точковою, яка не дасть програти, але не дозволить і виграти. А економіка наша знищується день за днем. І залежність наша від настроїв міжнародних партнерів – дедалі більше. На третьому році широкомасштабної війни ми мали побудувати внутрішні ланки самозабезпечення, особливо у сенсі оборонки. З незрозумілих причин цього не було зроблено, – констатує Руслан Соболь. – А ми могли б самі і ракети будувати, і снаряди з патронами виготовляти!".

Так що в квітні, припускає експерт, на нас чекає продовження конфлікту, що тліє, з занепадом нашої економіки.

"Або будуть створені умови для підписання угоди про перемир'я, – зазначає Руслан Соболь. – Щоб і Україна, і РФ, і Захід змогли трохи перепочити, поповнюючи запаси озброєнь та боєприпасів, роблячи роботу над помилками – і готуючись до нової стадії війни. Можливо, після виборів, після формування нових урядів, нових оборонних бюджетів та замовлень. По всій планеті".

Дефіцит електроенергії продовжуватиметься

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра і допомога" Олег Попенко попереджає, що у квітні продовжуватимуться серйозні проблеми в енергетиці, пов'язані з масованими ракетно-дроновими обстрілами нашої генерації, які здійснює Росія. За півтора тижні, нагадує він, було знищено Харківську ТЕЦ-5, Зміївську ТЕС, потрапило в машинний зал ДніпроГЕС. І обстріл триває. Буквально сьогодні були потрапляння по енергетичній інфраструктурі на Заході України.

"Все це призводить до певного дефіциту електроенергії, появи графіків відключень (Харків, Одеса, Полтавська, Сумська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Кіровоградська області). Швидше за все, така ситуація триватиме. Відновити генерацію протягом найближчих місяців, а то й років не факт, що вийде. Нам доведеться імпортувати електроенергію, причому у серйозних обсягах", – вважає експерт.

За його словами, на ринку електроенергії відбувається своєрідне ралі: ціни то зростають, то падають. Різниця часом сягає 50-60%. І очікується зростання тарифів на електроенергію для бізнесу, що призведе до нових неплатежів з боку теплокммуенерго, водоканалів, яким просто фізично нема чим платити.

"Щодо найближчих перспектив ЖКГ, тут проблеми ті самі, що були у нас і до повномасштабного російського вторгнення. Зростають борги за комуналку. Проблеми з капітальними та поточними ремонтами у більшості комунальних підприємств. Це з наданням послуг з теплопостачання, з водоканалами. Грошей немає, люди не платять, держава не компенсує", – резюмує Олег Попенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — найяскравіші події тижня: про що вони говорять.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини