Головна Новини Бізнес економіка Що робити бізнесу з відшкодуванням втрачених активів під час війни – як і коли питання буде вирішено
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити бізнесу з відшкодуванням втрачених активів під час війни – як і коли питання буде вирішено

Загальні втрати економіки з початку воєнних дій, за останніми підрахунками Міністерства економіки, становлять близько 564–600 млрд.

24 жовтня 2022, 12:15
Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна Росії проти України руйнує не лише життя та долі наших громадян, а й завдає значної шкоди вітчизняному бізнесу. Як ніколи стає актуальним питання про списання та відшкодування втрачених активів бізнесу. Видання "Коментарі" розібралося в темі за допомогою експертів.

Що робити бізнесу з відшкодуванням втрачених активів під час війни – як і коли питання буде вирішено

Гроші. Фото з відкритих джерел

Остаточно проблему списання втрачених активів бізнесу буде вирішено після перемоги

Голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що проблема списання втрачених активів бізнесу полягає в тому, що ми досі маємо бойові дії і ми маємо велику кількість активів з невизначеним правовим статусом на окупованих територіях. 

"Ми не знаємо, де завершаться бойові дії, ми не маємо відповіді на питання яким чином вирішувати долю цих активів, бо вони також впливають на оподаткування тому сьогодні вирішити це питання ми об’єктивно не можемо. Якщо ми сьогодні дамо право на їх списання то ми визнаємо, що ці активи не повернуться і це вже більш політичне питання і питання, чи віримо ми у перемогу чи ні. Я переконаний в тому що ми вирішимо це питання але це буде зроблено після перемоги", – зазначив Данило Гетманцев.

На сьогодні прийнято політичне рішення, що ми не будемо чекати репарації, які має виплатити РФ, а максимально будемо знаходити кошти самостійно

Нардеп, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк зазначає, що сьогодні ведеться робота в парламенті стосовно відшкодування втраченого житла громадянам України і парламентарям досить важко приймати рішення стосовно того, що таке відшкодування і компенсацію будуть отримувати поки що тільки фізичні особи, тому що маємо певні фінансові обмеження. 

"На сьогодні прийнято політичне рішення, що ми не будемо чекати репарації, які має виплатити РФ, а максимально будемо знаходити кошти самостійно. Нещодавно Верховна Рада ухвалила відповідне законодавство щодо створення фонду ліквідації наслідків військової агресії РФ. Але ми всі розуміємо, що коштів дуже обмаль і, перш за все, нам потрібно опікуватися нашими громадянами, житло яких зруйноване. Зараз ми разом з економічним комітетом розглядаємо правки щодо відмови у компенсації вартості втрачених активів бізнесу. Зараз робимо все, щоб наблизити перемогу і більшість витрат, закладених у бюджеті 2023 – це витрати на армію", – зауважила Олена Шуляк.

Бізнесу, як і всім українцям, доводиться розраховувати лише на себе

Голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич вважає, що у нинішній ситуації потрібно бути реалістом.

"Не літаю в хмарах, не вірю в пропаганду, якою, на жаль, зловживає наша влада. Як підприємець, бізнесмен, я від нашої влади нічого не чекаю. І на жодну компенсацію не розраховую", – зазначив експерт.

Справа в тому, пояснює Сергій Доротич, де-юре в Україні немає війни. Є воєнний стан, реальні бойові дії, численні руйнування та смерті. Є тотальне знищення інфраструктури, об'єктів цивільного та не цивільного призначення. А коли офіційно війни немає, то будь-який "приліт", у тому числі по будинках, підприємствам, тим чи іншим видам бізнесу, розцінюється як терористичний акт, а не акт військової агресії.

"Наскільки мені відомо, всі такі акти фіксує та розслідує поліція. Відповідно, говорити про те, що ми отримаємо якісь репарації з РФ зараз – несерйозно. Бізнесу, як і всім українцям, доводиться розраховувати лише на себе. Так було і раніше, так, на жаль, залишається і тепер", – вважає голова руху #SaveФОП.

Він припускає, що, можливо, хтось із цивільного населення отримає певні компенсації як забезпечення житлом. Але вже дуже багато сумнівних заяв навіть навколо цієї болючої теми. Наприклад, якщо постраждалі і отримають житло, воно не буде їм повністю належати і так далі.

"На кого українському бізнесу реально можна розраховувати (крім власних сил) – це на підтримку іноземних партнерів. Вони вже надали чимало гуманітарної, фінансової допомоги. І обіцяють таку підтримку як до кінця неоголошеної війни, так і після того, коли Україна почне відновлюватися. А на владу в мене надії немає. Фіксувати руйнування, звісно, ​​треба. Я сам потрапив під ракетний обстріл, було знищено чимало нерухомості. Це все зафіксовано. І просто є однією зі складових у доказовій базі російських злочинів проти України та її нації. А на компенсації від нашої влади, яка навіть у такий страшний час продовжує танцювати на кістках бізнесу, я не розраховую", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — позаду вже 8 місяців: висновки – перспективи завершення повномасштабної війни в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини