Головна Новини Бізнес економіка Що відбувається з місцевими бюджетами: які регіони біднішають, а які – багатішають
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з місцевими бюджетами: які регіони біднішають, а які – багатішають

Місцеві бюджети мають чотири основних джерела доходів, структура і темп зростання цих доходів відрізняються у різних регіонів

9 жовтня 2021, 17:17
Поділіться публікацією:

Пресслужба Міністерства фінансів України опублікувала інфографіку з даними про надходження у місцеві бюджети.

Що відбувається з місцевими бюджетами: які регіони біднішають, а які – багатішають

Діаграма з темпами надходжень коштів до місцевих бюджетів - скрін інфографіки на сайті Міністерства фінансів України

В інфографіці наводяться дані при доходи регіонів протягом дев'яти місяців 2021 року. За діаграмами видно, у яких місцевостях зростають прибутки від різних джерел доходів, а де вони зменшуються.

Загалом по усій Україні у регіони надійшло майже 248 млрд грн. У порівнянні з минулим роком  це на 20% більше, є зростання на 40 млрд грн. Трійка  областей з найбільшим доходом – Дніпропетровська, Полтавська, Тернопільська. Найменший приріст – у Миколаївської, Кіровоградської, Вінницької.

Джерела надходжень – податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, податки на нерухоме майно, єдиний податок. 

Надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 150 млрд грн – зростання на 20% відносно минулого року. Області з найбільшим приростом – Тернопільська (зростання майже на чверть), Волинська та Рівненська області, з найменшим – Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська. У 16 регіонів темпи зростання ПДФО більші, ніж в середньому по Україні, у дев'яти – менші.

Надходження плати за землю – 26,6 млрд грн – зростання у порівнянні з минулим роком складає майже 15%. Найбільше податку було отримано у Дніпропетровській, Луганській, Волинських областях, найменше – у Вінницькій, Херсонській, Київській. У 10 регіонів цей показник більший за середній по Україні, у 15 – менший.

Надходження податку на нерухомість – майже 6 млрд грн, що на 38% більше, ніж у 2020 році. Найбільші темпи зростання в областях – Донецькій, Херсонській, Запорізькій. Найменші – у Кіровоградській, Чернівецькій, Волинській.

Надходження єдиного податку (сплачується місцевими ФОПами) – понад 32 млрд грн, що на 21% більше у порівнянні з минулим роком. Найактивніше сплачуються податки у Києві, Львівській і Запорізькій областях, менш активно – у Луганській, Кіровоградській, Вінницькій. 

Як видно з діаграм, Дніпропетровська область – лідер за темпами зростання – максимальний вклад має від плати за землю і нерухоме майно. Вінницька демонструє низькі темпи за усіма показниками, лише внесок податку на нерухоме майно ледь вищий за середній по Україні.

Про підвищення податків на доходи у США дивіться в попередньому матеріалі "Коментарів".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини