Головна Новини Бізнес економіка Щоб позбавитися залежності від енергії з РФ, Євросоюзу потрібно майже 200 млрд євро.
commentss НОВИНИ Всі новини

Щоб позбавитися залежності від енергії з РФ, Євросоюзу потрібно майже 200 млрд євро.

Євросоюз планує презентувати план забезпечення ЄС довгостроковою енергією без урахування викопного палива з РФ

12 травня 2022, 10:00
Поділіться публікацією:

Протягом наступних п'яти років Європейський Союз (EC ) повинен інвестувати додатково 195 мільярдів євро, щоб позбутися залежності від російської енергії.

Щоб позбавитися залежності від енергії з РФ, Євросоюзу потрібно майже 200 млрд євро.

Єврокомісія планує розширити використання відновлюваних джерел енергії та проектів з енергозбереження. Фото: Pexels

Такі дані наводить Spiegel із посиланням на аналітичну інформацію Європейської комісії (ЄК).

У Єврокомісії зазначають, що в середині наступного тижня Євросоюз презентує план забезпечення ЄС довгостроковою енергією без урахування викопного палива із РФ. Для цього ЄК має намір розширити використання поновлюваних джерел енергії та проектів з енергозбереження.

Таким чином, у ЄС планують знизити залежність від викопного палива із РФ за рахунок переходу до енергетичного сектору.

Згідно з планами, до 2030 року 45% енергії в Європейському Союзі має надходити з відновлюваних джерел замість раніше запланованих 40%. Це збільшило б потужність екологічно чистої енергії до 1 236 гігаватт порівняно з 511 гігаватами сьогодні — більшою, ніж спочатку передбачалося в кліматичному пакеті ЄС.

Крім цього, до 2028 року кількість сонячних енергосистем має збільшитися більш ніж удвічі, а їхня потужність має зрости до 300 гігават. В ЄК також орієнтуються на нешкідливий для клімату водень, що виробляється із "зеленої" електроенергії.

У ЄС розраховують, що у 2030 році в Європі вироблятимуть 10 мільйонів тонн зеленого водню та ще 10 мільйонів тонн його піде на імпорт.

У той же час, до кінця десятиліття єврочиновники планують знизити енергоспоживання не менше ніж на 13% замість запланованих раніше 9%.

Загалом, якщо виходити з даних проекту, ця стратегія може заощадити Євросоюзу близько 80 мільярдів євро на рік на імпорті російського газу, 12 мільярдів на імпорті нафти та 1,7 мільярда на імпорті вугілля.

Раніше перший заступник міністра енергетики України Юрій Власенко заявляв, що у 2022 році приріст генерації електричної енергії зі всіх джерел буде 2,5%, завдяки чому споживачі додатково матимуть до 161 млрд кВт-год.

Також міністерство у "Прогнозному балансі на 2022 рік" вказувало, що єдино можливий імпорт відбуватиметься зі Східної Європи – 257 млн кВт-год. Планується також експорт до Молдови, Польщі та інших європейських країн через "Бурштинський острів". Сумарно експорт становитиме трохи більше ніж 5 млрд кВт-год.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.spiegel.de/
comments

Обговорення


Новини