Головна Новини Бізнес економіка Серед українців зріс попит на автономні електростанції, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Серед українців зріс попит на автономні електростанції, - експерт

За словами директора SolarWind Systems, половину запитів забезпечують мобільні рішення для фронту

29 серпня 2022, 16:40
Поділіться публікацією:

Інтерес з боку українців до систем гарантованого електроживлення спостерігався і до  війни. Тепер, коли з’явилися ризики влучання ракет по об’єктах критичної інфраструктури й позбавлення домогосподарств централізованого електроживлення, автономні системи виглядають як рятівна шлюпка. Тож попит на такі станції на сонячних панелях зріс, каже директор SolarWind Systems Віталій Шестак. Крім того, незамінними вони є на фронті. Однак такі рішення — дороге задоволення для населення.

Серед українців зріс попит на автономні електростанції, - експерт

Сонячні панелі

“Автономні сонячні електростанції поділяються на ті, які можуть працювати без мережі, і ті, які ні. Більшість (89%) встановлених в Україні — без акумуляторних батарей, а отже не можуть працювати без мережі. Їм віддавали перевагу, оскільки вони дешевші — $700 за кіловат. Ті, які з акумуляторами – щонайменше вдвічі дорожчі, у них дорожчий клас інверторів, а також акумуляторні батареї. Вибираючи батареї для автономної роботи, краще віддати перевагу літій-іонним. Хоча вони коштують дорожче за традиційні свинцево-кислотні", — каже експерт. 

На думку Віталія Шестака, в країні, враховуючи ризики для стабільного обігріву житлових приміщень взимку, має бути впроваджена комплексна програма, яка включала б утеплення будинків, встановлення теплових насосів плюс автономних електростанцій. 

Станом на початок 2022 року в Україні нараховується близько 45 тисяч домогосподарств, які встановили сонячні панелі. При цьому до війни темпи їх встановлення зростали. Так, у 2021 році їх встановило вдвічі більше сімей, ніж у 2020-му. Таким чином, на кінець 2021-го загальна потужність таких СЕС перевищила 1,2 ГВт.

Раніше глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко попередив, що цієї зими у помешканнях українців температура буде майже на 4 градуси нижчою, ніж зазвичай. Тому порадив запасатися ковдрами й теплим одягом. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини