Головна Новини Бізнес економіка Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних змінили: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних змінили: деталі

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким зменшуються суми штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригування до них.

7 лютого 2023, 18:41
Поділіться публікацією:

На період дії в Україні воєнного стану та протягом шести місяців після його скасування за порушення платниками ПДВ граничного строку реєстрації ПН/РК встановлюються такі розміри штрафів:

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних змінили: деталі

Фото: pixabay


2% суми ПДВ — у разі порушення строку до 15 календарних днів;

5% — за порушення строку від 16 до 30 днів;

10% — від 31 до 60 днів; 

15% — від 61 до 365 днів;

25% — на 366 і більше календарних днів.


Також продовжено терміни реєстрації податкових накладних на три — п‘ять днів.


Раніше ми писали, що Верховна Рада підтримала сьомого лютого зміни у Податковому Кодексі. Зокрема, про скорочення термінів перевірок відшкодування ПДВ із 60 до 30 днів, а також про звільнення від оподаткування наданих державою безкоштовно LED- ламп. Норми пройшли у законопроекті №6085 про погодження термінології Податкового кодексу відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги" (прийнято загалом 276 голосами). 


На думку аналітика "Центру розумних рішень" В'ячеслава Черкашина, обидві норми – загалом позитивні, адже пільги щодо LED-ламп є природним продовженням програми Камбіна з безкоштовної заміни старих ламп, що стартувала в січні цього року. У проекті гроші ЄС (фінансує заміну 30 млн ламп), продовжив експерт, а на кону економія 1.5 гігавата електроенергії на тлі інфраструктурного терору з боку Росії. Брати податки з цього проекту недоречно, тож рішення парламентарів цілком виправдане. Важливо, щоб не було зловживання, але це не є питанням податкової політики, додав експерт. 


Коментуючи скорочення термінів перевірок відшкодування ПДВ із 60 до 30 днів, В'ячеслав Черкашин зазначив, що з початку повномасштабної війни тривалість процедур відшкодування ПДВ, незважаючи на всі зусилля податкових органів та казначейства, залишається у межах чотирьох-п'яти місяців. Тому, наголошує він, будь-яка спроба прискорити ці процеси не може не вітатись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини