Головна Новини Бізнес економіка Скільки коштів не заробили на транспортуванні газу посередники та група Фірташа, - Вітренко
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки коштів не заробили на транспортуванні газу посередники та група Фірташа, - Вітренко

Вітренко розповів про деолігархізацію на ринку газу

22 червня 2022, 15:55
Поділіться публікацією:

Очільник НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко під час прес-конференції розповів, як працює деолігархізація ринку газу й чого вдалося досягти. За його словами, вже видно результати реформ та запровадження балансуючих груп.

Скільки коштів не заробили на транспортуванні газу посередники та група Фірташа, - Вітренко

Фото ілюстративне / Pixabay

Найближчим часом в управління компанії буде передано облгази групи "Регіональна газова компанія" олігарха Дмитра Фірташа, а вони складають більше 60% всього ринку транспортування газу.

"Приклад деолігархізації — завдяки тим змінам на ринку, які відбувалися минулого року, так званому переходу на балансуючі групи, ми не дали заробити посередникам 75,6 млрд грн, з них група Фірташа не отримала понад 62 млрд грн", — заявив Вітренко.

Крім того, частка переданих НАК ОГРМ (обласних газо-розподільчих мереж) з 28 травня, після рішення уряду зросла до 67%, 27 ОГРМ замість 2. Збільшилася кількість побутових споживачів НАК до 12,4 млн в 2022 з 1,9 млн станом на початок року.

"Майже 20 років на газовому ринку домінувала група олігарха Фірташа, яка не була реальним постачаьником, вона була посередником й не несла ризики, які несуть постачальники. Наразі ж між побутовими споживачами та НАК немає посередників. Це означає, що ми робимо справжні реформи", — говорить він.

Балансуюча група — це об'єднання учасників ринку, в якому визначений договором учасник (НАК Нафтогаз) несе відповідальність за баланс газу для всіх інших учасників. Існують такі групи й серед учасників ринку електричної енергії.

Як писав портал, скільки газу треба імпортувати для опалювального сезону й чому він буде важким. Щодо опалювального сезону, очільник Нафтогазу наголосив, що видобуток власного газу впав не настільки критично. Однак є руйнування інфраструктури, як газорозподільчої, так і видобувної, нафтопереробної.

Скільки коштів не заробили на транспортуванні газу посередники та група Фірташа, - Вітренко - фото 2



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини