Головна Новини Бізнес економіка Середня зарплата в Україні: як відрізняються статистика і реальність
commentss НОВИНИ Всі новини

Середня зарплата в Україні: як відрізняються статистика і реальність

Експерти розповіли, як реальна середня заробітна плата відрізняється від статистики і чи довго Україні крокувати до рівня Європи

23 квітня 2021, 18:15 comments2209
Поділіться публікацією:

Середня зарплата в Україні, за даними Держстату, становить менше 13 тис. грн. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки і чому дані офіційної статистики можуть відрізнятися від реальних сум, як в Україні підвищити середню зарплату і наблизитися до рівня європейських.

Середня зарплата в Україні: як відрізняються статистика і реальність

Зарплата. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Щоб досягти середнього європейського рівня життя нам потрібно не менше 40 років прискореного зростання — не нижче 7% на рік"

Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко закликає не думати, що в офіційній статистиці всі бідні, як церковні миші, а в реальності населення України складається з мільйонерів. Це, за його словами, не так.

Експерт зазначає, що в одному з досліджень Центру Разумкова, справжні середні зарплати з урахуванням тіньової економіки в 2018 році оцінювалися майже на 40% вище, ніж показують офіційні дані.

Якщо відкласти в сторону формули, щоб оцінити "конвертну" частину зарплат буде простіше подивитися на оцінку рівня тіньової економіки, вважає Артем Петренко.

Так, за даними останнього дослідження Міністерства економрозвитку України, частина тіньової економіки від офіційного ВВП за перші 9 місяців 2020 року склала 31%.

"Думаю, саме в цих межах і варто оцінювати реальні зарплати наших громадян. Тобто, вони вищі за офіційні приблизно на 30-40%", — зазначає заступник директора INTENS.

За його словами, для відповіді на питання, як підвищити середню зарплату в Україні до рівня середньоєвропейської, можна написати десятки статей і книг. Якщо ж коротко, то нам потрібні дві речі, вважає Артем Петренко.

Перше - ефективні державні інститути, які створюють поле для нормальної чесної конкуренції, як політичної, так і економічної.

"Простіше кажучи, ми зобов'язані перебудувати стару олігархічну систему з корупційними монополіями. Тисячоліття світової історії довели: саме ця стара система гальмує розвиток нашої країни. Я говорю про цілий комплекс змін — від реформ правоохоронної і судової систем, до демонополізації, детінізації, дерегуляції та цифровізації", — говорить експерт.

За його словами, ми повинні настільки, наскільки можливо, звільнити державу від впливу на нього олігархів та корупціонерів і підвищити його ефективність. Це вже дасть поштовх економічному розвитку.

"І я радий, що в команді Зеленського це розуміють, — підкреслює експерт. — Питання в тому, чи вистачить у них часу і сил, для одночасно протистояння з Росією і олігархами та корупціонерами".

Друге - нам потрібно не просто кардинально збільшити рівень інвестицій, а стимулювати їх саме в найбільш складні виробництва і технології.

"Ми повинні постійно ускладнювати структуру нашої економіки, щоб інвесторам було вигідно створювати в Україні виробництва в нових секторах і галузях. Так робили всі успішні країни. І тільки так ми зможемо кардинально підвищити рівень життя наших громадян", — вважає Артем Петренко.

Експерт зазначає, що сировинна олігархічна модель і є причина бідності, а високооплачувані робочі місця створюються саме в індустрії з передовими технологіями.

"Простіше кажучи, нам потрібно продавати на світовому ринку не зерно, руду і ліс кругляк, а літаки і ракетоносії, складні верстати та обладнання, якісні IT-продукти і медичні препарати", — пояснив Петренко.

За словами експерта, коли ми говоримо про стимули для економіки, важливо не забувати про диспропорції в розвитку України, які продовжують збільшуватися. Адже значна частина нашої країни в останні два десятиліття майже не відчувала економічного зростання. Київ забезпечував 50% сукупного приросту ВВП України в період 2004-2014 років. У 2014-2018 роках на Київ і Київську область припадало 61% загального економічного зростання.

А в 2017 році в Києві було зареєстровано 25% загальної кількості юросіб, на які припадало 30% робочої сили і 40% реалізованої продукції всієї національної економіки.

"Візьмемо хоча б офіційні цифри середніх зарплат за лютий поточного року. Середні зарплати в Києві в 1,81 рази вище, ніж в Житомирській області, де зафіксовано найнижчі середні зарплати по країні. Все це означає, що крім відтоку робочої сили за кордон і природного старіння населення, українці продовжують переселятися в найбільші міські агломерації в пошуках кращого життя, а села продовжують вимирати", — вважає експерт.

За його словами, підтримувати інфраструктуру по всій країні стає з кожним роком складніше, а бізнесу, якщо він і захоче відкривати нові виробництва в глибинці, буде просто ніде взяти робочу силу.

Експерт упевнений, що ці диспропорції будуть і далі гальмувати зростання України. І однією децентралізації, щоб вирішити проблему, тут мало.

"Потрібні стимули для всіх депресивних регіонів, мономіст і навіть просто сільськогосподарських районів для будівництва нових виробництв і створення робочих місць. Тому ідею вільної економічної зони для Донбасу треба масштабувати на всю країну. Звичайно, Луганській області це потрібно в першу чергу. Вона катастрофічно відстає від інших областей за показником ВВП на душу населення, — зазначає експерт. — Скажу чесно: щоб досягти середнього європейського рівня життя нам потрібно не менше 40-ка років прискореного зростання — не нижче 7% на рік. А для цього нам потрібно кілька десятиліть дуже наполегливих реформ. І щоб зміни влади не впливали на обраний курс і наполегливість у досягненні цілей".

"Існуюча методологія розрахунку апріорі містить колосальну систематичну помилку"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко пояснює, що Держстат дає оцінку розміру середньої зарплати на підставі даних про розмір виплат найманим працівникам, які працюють на підприємствах зі штатним кількістю співробітників понад 10 осіб.

"В результаті, з приблизно 16 млн працюючих в Україні, так звана середня зарплата вважається тільки за даними приблизно 7 млн найманих працівників. Тобто, існуюча методологія розрахунку — апріорі містить колосальну систематичну помилку, — підкреслює Юрій Гаврилечко. — До того ж, Держстат призводить розмір середньої зарплати брутто, тобто з включенням в неї ПДФО, військового збору і відрахувань до Фонду соцстраху. Таким чином, розмір зарплати завищується на 20% мінімум від того, що люди реально отримують на руки".

На думку експерта, досить чітке уявлення про середню зарплату дає Пенсійний Фонд України, коли оприлюднює дані щодо всіх застрахованих осіб про розмір середньомісячного доходу, з якого сплачувався єдиний соціальний внесок.

"Підвищити зарплату можна єдиним чином — забезпечивши умови для зростання економіки. Це обов'язкова, але недостатня умова. Але до тих пір, поки вона не буде виконана, говорити про інші — безглуздо", — резюмує Юрій Гаврилечко.

"Розрив між доходами працівників низькооплачуваних і високооплачуваних професій надзвичайно великий"

Кандидат економічних наук Олександр Вовченко впевнений, що середня заробітна плата за даними Держстатистики — це досить умовний індикатор, який не відображає дійсного стану речей.

"Адже велика частина зайнятого населення України отримують мізерну зарплату, тоді як топ-чиновники — високу, іноді — захмарну. Розрив між доходами працівників низькооплачуваних і високооплачуваних професій надзвичайно великий, — відзначає економічний експерт. — Другий момент: левова частка українського заробітного фонду знаходиться в тіні. Багато українців отримують зарплату — повністю або частково — "в конвертах". Що, зрозуміло, не відображається в офіційній статистиці. Щоб змінити цю ситуацію, потрібно хоча б удвічі зменшити фіскальний тягар на роботодавців".

Разом з тим, продовжує Олександр Вовченко, рівень сьогоднішніх зарплат в Україні не здатний забезпечити гідний рівень життя. А тому якість життя українців постійно знижується. На думку експерта, варто врахувати і той момент, що на одного працюючого в родині доводиться кілька непрацюючих. На тлі масового безробіття, низьких соціальних виплат, постійного зростання цін та інфляції ситуація в українських сім'ях досить критична.

"З огляду на, що зарплата в Україні дуже далека від європейських зарплат, це безпосередньо впливає на масову трудову міграцію наших співгромадян. А щоб наблизити вітчизняні зарплати до європейського рівня, потрібно залучити інвестиції для створення нових робочих місць. Основна наша проблема — це нестача робочих місць. Нам потрібно зайняти все працездатне населення України, і тоді економіка зміцніє. Другий ключовий момент — нам потрібно вивести економіку з тіні. А для цього рівень довіри населення до влади повинен змінитися. Це можна зробити, якщо забезпечити верховенство права, реформувати судову та правоохоронну системи, почати реальну боротьбу з корупцією, спростити умови ведення бізнесу, знизити податковий тягар", — резюмує Олександр Вовченко.

Як повідомлялося, в Україні будуть по-новому виплачувати пенсії. Стали відомі подробиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини