Головна Новини Бізнес економіка США виділяють черговий транш на підтримку бізнесу в Україні: чи допоможе це підприємцям
commentss НОВИНИ Всі новини

США виділяють черговий транш на підтримку бізнесу в Україні: чи допоможе це підприємцям

Варто подякувати США за виділення 25 мільйонів доларів на підтримку українського підприємництва, питання лише в тому – наскільки ця сума реально допоможе бізнесу

30 квітня 2023, 15:05
Поділіться публікацією:

В Україну прибула делегація США, підписавши угоду про виділення 25 мільйонів доларів для підтримки малого і середнього бізнесу, який розвивається. Експерти проаналізували цю інформацію спеціально для видання "Коментарі".

США виділяють черговий транш на підтримку бізнесу в Україні: чи допоможе це підприємцям

Делегація США приїхала до України. Фото twitter.com/USAmbKyiv

Сумно, що закордонні партнери не чують українських підприємців

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич вважає, що ситуацію можна охарактеризувати відомим виразом: "Їжачки кололися, плакали, але продовжували їсти кактус".

"Сумно, що наші закордонні партнери, до яких ми як підприємницька спільнота різними способами намагаємося достукатися, не чують нас. Ми постійно наголошуємо, що потрібні прямі контакти, прямі конкретні програми, які безпосередньо допомагатимуть українському бізнесу – без "прокладки" у вигляді нашої корумпованої влади. На жаль, наші партнери чи то нас не чують, чи то з якоїсь причини цілеспрямовано дають нашій корумпованій владі і далі збагачуватися. При цьому заганяючи весь бізнес у рабське стійло. Звичайно, дякую, що США виділяють 25 мільйонів доларів на підтримку українського підприємництва. За будь-яку суму, навіть меншу, слід дякувати. Питання в тому – наскільки та чи інша сума реально допомагає українському бізнесу, а не гаманцю корумпованого чиновника", – пояснює експерт.

За його словами, за час дії воєнного стану в рамках державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" банки видали пільгових кредитів на понад 100 млрд грн. Це – понад 25 млн. доларів. Але при цьому, наголошує Сергій Доротич, дана програма практично не допомагає безпосередньо підприємцям виживати у цей складний час.

"Ми зазнавали величезних труднощів і до повномасштабного вторгнення, а тим більше – після. Ця програма, як і більшість тих, які помпезно презентуються нашим урядом, президентом, є виключно годівницею для обраних. Я особисто намагався тричі одержати кредит за програмою 5-7-9%. Безрезультатно. Зараз роблю вже четверту спробу. Схоже, з тим самим результатом. І точно так – багато моїх колег. Щоб взяти участь у цій програмі, необхідно мати кума, свата, брата чи партнера при владі", – вважає експерт.

Так, запевняє він, працює вся наша фінансова система. Усі банки – що державні, що комерційні.

"Вони пов'язані одними нитками. Як ляльковод над ними тяжіє НБУ. Який, ні для кого не секрет, також є годівницею. Не дивно, що низка його попередніх керівників втекла за кордон, – зазначає Сергій Доротич. – Тому – дякую, звичайно, нашим партнерам. Але, припускаю, що з цієї програми, як і з багатьох попередніх, український малий і середній бізнес, що реально потребує, практично нічого не отримає. На відміну від наших можновладців та їхніх васалів. Ми просимо закордонних партнерів щодо прямих контактів саме з реальними підприємцями. Просимо давно. На жаль, але поки що нас не чують".

У нинішніх реаліях обов'язковий громадський контроль, а також контроль американської Феміди за будь-якими коштами, які до нас надходять

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Все має дуже оптимістичний вигляд. Але важливо побачити підписані документи. Це явний сигнал із боку США, що малому та середньому бізнесу України потрібна підтримка. Кому, як не Штатам у цьому розумітися? Вони – світові економічні лідери, які розуміють, як працює ринок. І який сектор економіки краще посилювати, щоб загалом економіка відновлювалася. Крім того, такий крок говорить, що, схоже, невдовзі військові дії завершаться. І цьому, звісно, слід порадіти".

При цьому, наголошує експерт, важливо розуміти, якими інструментами контролюватимуть виділені кошти.

"У нинішніх реаліях обов'язковий громадський контроль, а також контроль американської Феміди за будь-якими коштами, які до нас надходять, а потім перерозподіляються через державу до різних секторів, – упевнений Руслан Соболь. – Якби у кожному місті-мільйоннику (для початку, а потім – і в усіх регіональних центрах) було представництво відповідного фонду США, це було б ефективніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому все ж таки відбулися телефонні переговори Зеленського та Цзіньпіна – які від них очікування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини