Стало відомо, скільки коштів принесла мала приватизація за перший тиждень року

Аукціони з продажу й оренди держмайна не припинялися на свята

У перший тиждень 2023 року, за п’ять робочих днів (2 - 6 січня) проведено 20 аукціонів щодо продажу чи оренди державного майна. Очікується, що переможці конкурсу сплатять до державної скарбниці за ці об’єкти майже 6,5 мільйонів гривень. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на сторінку народного депутата, голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева у соцмережі Telegram.


“Найдорожче продано табір відпочинку в Одеській області – за 2,6 мільйони гривень. Це в 2,5 рази більше стартової ціни. По будівлі у Закарпатській області переможна пропозиція перевершила стартову ціну у 135 разів”, - написав Гетьманцев.


Він також зазначив, що загалом за період від рестарту малої приватизації (19 серпня 2022 року) і до кінця минулого року через систему Prozorro.Продажі було проведено понад дві сотні приватизаційних аукціонів. Вони поповнили державний бюджет на майже 2 мільярди гривень.


Данило Гетьманцев підкреслив, що ціль - вихід держави з усіх нестратегічних активів і пошук для них ефективного приватного інвестора - викладена у Плані відновлення України.


Ми писали, що у минулому році Фонд держмайна додатково зекономив 1,5 млрд гривень завдяки зупиненню шахрайства – заниженні вартості нерухомості при оподаткуванні.


Також “Коментарі” повідомляли, що Кабінет міністрів України тимчасово на шість місяців запроваджує нові правила проведення торгів у системи публічних закупівель Prozorro. Це пояснюється обстрілами критичної інфраструктури та викликаної ними енергетичної нестабільності. Суть нововведення – у скасуванні одного елемента у процедурі – власне "аукціону". Це стимулюватиме пропозиції за найнижчою ціною та збільшуватиме конкуренцію, пояснила в ефірі одного з телеканалів заступник міністра економіки України Надія Бігун.