Головна Новини Бізнес економіка Правила торгів на Prozorro змінять: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Правила торгів на Prozorro змінять: яка причина

Змінені правила проведення торгів в електронній системі діятимуть протягом шести місяців

4 січня 2023, 11:05
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України тимчасово на шість місяців запроваджує нові правила проведення торгів у системи публічних закупівель Prozorro. Це пояснюється обстрілами критичної інфраструктури та викликаної ними енергетичної нестабільності. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки України.

Правила торгів на Prozorro змінять: яка причина

Фото: https://armyinform.com.ua


Суть нововведення – у скасуванні лише одного елемента у процедурі – власне "аукціону".


"Якщо на початку осені частка торгів із одним учасником становила приблизно 60%, то до кінця грудня цифра зросла до 88%. Бізнес, особливо малий та середній, зіткнувшись із блекаутом і не маючи можливості забезпечити стійкий інтернет та харчування, був позбавлений можливості брати участь в аукціонах. З прийняттям відповідної постанови, ми наголошуємо на першій ставці, на підготовку до якої у компаній є мінімум сім днів. Це стимулюватиме пропозиції за найнижчою ціною та збільшуватиме конкуренцію", — пояснила в ефірі одного з телеканалів заступник міністра економіки України Надія Бігун.


Рішення уряду є тимчасовим і буде переглянуто після стабілізації енергетичної ситуації в країні.


У відомстві також уточнили, що згідно з Директивою 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року, аукціон під час проведення процедур закупівель не є обов'язковим.


За кілька місяців результати торгів за оновленою процедурою обіцяють проаналізувати. Крім того, за рекомендацією Світового Банку Prozorro вже розпочала реалізацію механізму, коли замовник при оголошенні тендеру самостійно визначає, чи потрібен йому аукціон під час відкритих торгів, додали в Міністерстві економіки.


Ми раніше писали , що в електронній системі Prozorro звітували про більш ніж 2 мільйони укладених договорів на 311 млрд грн. У липні 2022 року уряд повернув обов'язкові закупівлі через електронну систему, тут провели майже наполовину менше угод порівняно з довоєнним періодом. Таке скорочення можна пояснити як зменшенням витрат на некритичні потреби, так і тим, що закупівлі потреб оборони та критичної інфраструктури здійснюються без використання Prozorro.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини