Головна Новини Бізнес економіка Світові фондові індекси рекордно знизилися, а долар виріс: названі причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Світові фондові індекси рекордно знизилися, а долар виріс: названі причини

Біткоїн та ефіріум також почали тиждень зі зниження вартості

21 червня 2021, 12:20
Поділіться публікацією:

Світові фондові індекси впали до чотиритижневого мінімуму у понеділок після того, як несподіване рішення Федеральної резервної системи США минулого тижня знизило привабливість більш ризикованих активів, тоді як долар утримував зростання і знаходився близько 10-тижневого максимуму. Про це пише Reuters.

Світові фондові індекси рекордно знизилися, а долар виріс: названі причини

Курс долара росте на світових ринках

Європейські фондові індекси відкрилися зниженням, але загальноєвропейський індекс STOXX 600 звів нанівець втрати, що дозволило йому бути конкурентоспроможним і успішним. Цьому сприяло зростання німецьких та італійських акцій.

Британський індекс FTSE 100 знизився на 0,05%, французький індекс CAC 40 впав на 0,3%, а іспанський індекс IBEX 35 — на 0,6%.

Індекс MSCI All Country World, який відстежує акції у 49 країнах, знизився на 0,3% і торгується на найнижчому рівні з 24 травня.

Прибутковість 10-річних казначейських облігацій США впала до найнижчого рівня з 24 лютого — 1,3540%, тоді як прибутковість 30-річних облігацій впала до 1,9290% вперше з 11 лютого.

Долар США коливався поблизу 10-тижневого максимуму, якого досяг у п'ятницю на тлі основних конкурентів, після свого найбільшого тижневого зростання більш ніж за рік.

Акції банків, енергетичних компаній та інших компаній, які здебільшого чутливі до коливань економіки, різко впали після засідання ФРС у середу, коли центральний банк застав інвесторів зненацька, очікуючи підвищення ставки на дві чверті процентного пункту у 2023 році.

Президент ФРС Сент-Луїса Джеймс Буллард ще більше підігрів розпродаж у п'ятницю, заявивши, що перехід до більш швидкого посилення політики був природною відповіддю на економічне зростання і, зокрема, інфляцію, яка рухалася швидше, ніж очікувалося, оскільки країна знову відкрилася після пандемії коронавірусу.

Раніше в Азії японський Nikkei знизився на 3,6% і вперше за місяць опустився нижче 28 000, тоді як найширший індекс акцій Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI за межами Японії впав на 1,4%. Китайські блакитні фішки втратили 0,7%.

Ф'ючерси на американські акції показали зростання, а Уолл-стріт знову відкриється, піднявшись на 0,2% після зниження індексу S&P 500 у п'ятницю на 1,3%. Ф'ючерси на Nasdaq зросли на 0,3%.

Євро торгувався поблизу найнижчого рівня стосовно долара з 6 квітня — на рівні 1,19 дол. за євро у понеділок, впавши з 1,21 дол. за євро у минулий вівторок.

Фунт стерлінгів трохи відновився, торгуючись на 0,3% вище за рівень в 1,3836 дол. за фунт після досягнення найнижчого рівня з 16 квітня у п'ятницю.

Валюти, прив'язані до сировинних товарів, також постраждали: австралійський долар коливається вище шестимісячного мінімуму в 0,7495 дол.

Більш сильний долар також чинив тиск на криптовалюти: біткоїн впав на 4,2% — до приблизно 34 112 дол. за монету, тоді як більш дрібний конкурент Ethereum втратив 5,7%, знизившись до 2115 дол.

Золото підскочило на 1,1% — до 1782,90 дол. за унцію в понеділок, сподіваючись перервати шестиденну смугу втрат, але все ще залишалося близько найнижчого рівня з початку травня.

Тримісячна мідь на Лондонській біржі металів впала до найнижчого рівня з 15 квітня після падіння на 8,6% минулого тижня — найбільшого тижневого падіння з березня 2020 року.

Сира нафта росла другий день поспіль, підкріплена високим попитом протягом літнього сезону і паузою в переговорах по відновленню ядерної угоди з Іраном, що може вказувати на затримку відновлення поставок від виробника ОПЕК.

Ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 0,2% — до 73,64 дол. за барель, тоді як американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) підвищилася на 0,3% — до 71,83 дол. за барель.

Раніше "Коментарі" писали, яка валюта може зайняти місце долара.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини