Головна Новини Бізнес економіка Світовий попит на електроенергію досяг нового максимуму: які причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Світовий попит на електроенергію досяг нового максимуму: які причини

Очікується, що цього року попит на вугілля зросте на 6%

17 грудня 2021, 17:27
Поділіться публікацією:

Зростання споживання в Китаї, Індії та Сполучених Штатах може призвести до нового рекордного рівня світового попиту на електроенергію, що працює на вугіллі, цього року, підірвавши зусилля зі скорочення викидів парникових газів. Таку заяву зробило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у п'ятницю, 17 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Світовий попит на електроенергію досяг нового максимуму: які причини

Вугільна електростанція - фото з відкритих джерел

У МЕА зазначили, що глобальне виробництво електроенергії з вугілля, як очікується, досягне 10 350 терават-годин у 2021 році, що зумовлене швидким економічним відновленням, яке "підвищило попит на електроенергію набагато швидше, ніж постачання з низьким вмістом вуглецю".

Очікується, що цього року загальний попит на вугілля, у тому числі в таких галузях, як цемент і сталь, зросте на 6%. Хоча він не перевищить рекордні рівні споживання 2013 і 2014 років, наступного року він може досягти нового історичного максимуму, йдеться у звіті МЕА.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль сказав, що це збільшення є "тривожним знаком того, наскільки далеко світ зійшов із шляху у своїх зусиллях знизити викиди до чистого нуля".

Китай відповідає за більш ніж половину світового виробництва електроенергії, що працює на вугіллі, і, як очікується, у 2021 році буде зростання на 9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє МЕА. Прогнозується, що цього року виробництво в Індії зросте на 12%.

Зменшення споживання вугілля стало основним моментом суперечок на кліматичних переговорах у Глазго минулого місяця, коли країни нарешті погодилися "поступово скоротити" споживання в рамках своїх зусиль, щоб утримати підвищення глобальної температури якомога ближче до 1,5 градуса за Цельсієм.

Китай уже взяв на себе зобов’язання почати скорочувати споживання вугілля, але зробить це лише після 2025 року, що дасть розробникам значні можливості для подальшого збільшення генераційних потужностей у найближчі чотири роки.

Згідно зі звітом, опублікованим цього тижня дослідниками з Китайської державної мережної корпорації, проблеми енергетичної безпеки означають, що країна, ймовірно, побудує до 150 гігават (ГВт) нових потужностей, що працюють на вугіллі, протягом періоду 2021-2025 рр. до 1230 ГВт.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Росії затримали співвласника вугільної шахти, де загинула 51 людина.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини