Головна Новини Бізнес економіка Тиск і опір бізнесу: влада передумала вводити податок на купівлю валюти
commentss НОВИНИ Всі новини

Тиск і опір бізнесу: влада передумала вводити податок на купівлю валюти

Уряд та Офіс президента відмовилися від запровадження 10% податку на імпорт

2 вересня 2022, 11:25
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що текст законопроєкту від Мінфіну, який передбачає податок 10% на купівлю валюти для імпорту, погоджено відомством, він не буде зареєстрований у Верховній Раді.

Тиск і опір бізнесу: влада передумала вводити податок на купівлю валюти

Бізнес не підтримав податок для імпортерів

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram .

"Причина відмови: значний суспільний тиск та опір бізнесу", — написав він.

Як пояснили в Case Україна, аналітики критикували ідею про 10% збір з багатьох причин. Зокремачерез те, що значна кількість товарів першої необхідності (ліки, електроніка, пальне) не виробляється в Україні, тому ініціатива призвела б до подорожчання цих товарів та інфляції. Крім того, запровадження цього збору могло простимулювати зростання контрабанди та сірого імпорту.

Проти збору виступили й в Українській раді бізнесу. У листі, адресованому президенту, прем'єру та голові профільного комітету ВРУ, підприємці звернули увагу влади на ризик зростання попиту на готівковому валютному ринку та збільшення тиску на міжбанківський валютний ринок і курс валюти; зменшення бази оподаткування податком на прибуток і ПДВ для тих компаній, які не зможуть конкурувати з чорним імпортом і зберігатимуть ціновий поріг для своїх товарів, погіршення інвестиційного клімату.

Раніше керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій в інтерв'ю "Коментарям" сказав, що така ініціатива може бути виправдана лише як короткостроковий захід, який допомагає частково вирішити дві проблеми – суттєвий дефіцит торгового балансу та великий дефіцит бюджету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини