Головна Новини Бізнес економіка Транш від МВФ: чи можуть Україні відмовити в кредиті
commentss НОВИНИ Всі новини

Транш від МВФ: чи можуть Україні відмовити в кредиті

З отриманням кредиту від Міжнародного валютного фонду є серйозні складнощі

23 березня 2021, 16:35
Поділіться публікацією:

Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб заявив, що відмова України від співпраці з МВФ призведе до зростання витрат на обслуговування боргу, скорочення припливу іноземних інвестицій і збільшення тиску на валютні резерви НБУ. Про це він написав у колонці для "Європейської правди".

Транш від МВФ: чи можуть Україні відмовити в кредиті

Транш від МВФ: чи можуть Україні відмовити в кредиті - фото з відкритих джерел

Чи справді Україні потрібен транш від Міжнародного валютного фонду? Чому ми можемо його не одержати? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

"Нам терміново потрібне фінансове підживлення"

Керівник відділу аналітики ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин підкреслює, що перед Україною постала низка викликів. І пройти їх без допомоги МВФ буде складно.

"Наша країна перебуває в стані часткового локдауну, слабкої ділової активності, викликаної складною епідеміологічною ситуацією. Є значні ризики для виконання дохідної частини бюджету. При цьому загальний державний борг — близько 2,5 трлн гривень. І в цьому році потрібно віддавати досить великий обсяг коштів. Тільки в другому кварталі за зовнішніми боргами йдеться приблизно про 1,2 млрд доларів. Ще є ОВДП. Доходи ж бюджету продовжують падати. Нам терміново потрібне фінансове підживлення", — зазначає Андрій Шевчишин.

За словами експерта, його можна отримати, "спалюючи" золотовалютні резерви на покриття боргів; включивши друкарський верстат (емісія гривні з усіма витікаючими наслідками); шляхом залучення коштів на внутрішньому або зовнішньому ринках.

"Якщо Україна має доступ до зовнішніх ринків, що можливо лише маючи репутацію надійного партнера, яку підтверджує все той же МВФ, ми можемо залучити необхідні кошти. Через єврооблігації, які обійдуться дорожче, ніж кредит МВФ. Якщо кредит Фонду ми беремо під 6,5% річних, то розміщення єврооблігацій обійдеться у 9% і більше ... Так що робота з МВФ — це і більш дешеві кредити, і більш позитивна репутація, своєрідний лакмусовий папірець привабливості країни", — пояснює аналітик.

Він підкреслює, що у вересні Україну очікують великі виплати за зовнішнім боргом, тому до кінця літа необхідно мати додаткове підживлення з боку зовнішніх кредитів.

"Але з отриманням кредиту від МВФ є серйозні складнощі. Після чергового відвідування України Місія МВФ залишила звіт, у якому вказала, які пункти необхідно виконати для укладення нової угоди. Серед них — прибрати регулювання цін на газ (порушує раніше досягнуті домовленості); посилити управління НБУ, а також внести зміни в банківське законодавство, вирішивши низку проблем, пов'язаних із роботою Фонду гарантування вкладів фізосіб; продовжувати антикорупційну реформу (включаючи судову). Виконати ці пункти буде досить важко. Тому ризики неотримання кредиту МВФ, принаймні до літа, — досить високі", — резюмує Андрій Шевчишин.

"Україна не виконала жодного із ключових зобов'язань, яке на себе взяла"

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначає, що повна відмова від співпраці з МВФ означатиме розрив співпраці з боку інших кредиторів (Всесвітній банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, ЄС).

"Це буде означати зниження країнних рейтингів, зростання вартості обслуговування держборгу, зменшення залучених інвестицій в економіку України, складнощі з покриттям дефіциту бюджету, зниження міжнародних резервів. Із цього переліку видно, що такий результат — дуже небажаний", — підкреслює Вадим Іосуб.

Тим часом, отримання траншу МВФ поки є примарною перспективою.

"По суті, Україна не виконала жодного із ключових зобов'язань, яке на себе взяла, — пояснює аналітик. — Насамперед це коло взаємопов'язаних між собою питань: реформа банківської системи, судової системи і боротьба з корупцією".

Раніше портал "Коментарі" писав, коли, за словами прем'єр-міністра, Україна зможе обійтися без кредитів МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини