Головна Новини Бізнес економіка Туризм в умовах війни: що відбувається з галуззю й які перспективи на цьогорічний сезон
commentss НОВИНИ Всі новини

Туризм в умовах війни: що відбувається з галуззю й які перспективи на цьогорічний сезон

Експерти дали прогнози, який туризм буде в Україні в 2022 році й хто зможе заробити

15 червня 2022, 09:00 comments2309
Поділіться публікацією:

Україна завжди манила туристів із-за кордону: це і туристична перлина Крим до анексії в 2014 році, курорти в Одеській та Херсонській області, природні заповідники, пам'ятки архітектури, парки, Карпати, унікальні озера та водоспади, чарівні міста, автентичні музеї під відкритим небом з фестивалями, ярмарками, частуваннями. Після пандемії в 2020 році фахівці говорили про спад у галузі. В 2021 році бюджети громад з туристичної галузі отримали 244 млн грн туристичного збору, що на 86,8% більше, ніж в 2020 році (130,6 млн грн) та навіть вище за доходи в 2019 році на 20% (196 млн грн). В 2022 році з лютого в Україні триває повномасштабна війна з росією, частина територій окуповані. Які прогнози на цей рік для туристичної галузі дали експерти?

Туризм в умовах війни: що відбувається з галуззю й які перспективи на цьогорічний сезон

Фото ілюстративне / Pixabay

Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький говорить, що сказати, що буде з туризмом в Україні складно через те, що не зрозуміло, як буде розвиватися ситуація на фронті, та й в громадян скоротилися доходи, а дехто взагалі залишився без даху над головою, тому не має ресурсів для відпочинку.

"Туризм з часу повномасштабного вторгнення рф в України суттєво скоротив свою діяльність. Ситуація ускладнюється тим, що ринок туризму в Україні тільки почав поступово розвиватися після значного зменшення у 2020 році у зв‘язку з пандемією коронавірусу, однак, на жаль, знову галузь повернулася до збитковості, навіть не встигнувши відновитися до показників 2019 року. Про зовнішній туризм зараз взагалі важко говорити, адже на це є низка причин", — говорить експерт.

На його думку, причини наступні: грошове питання в світлі того, що в громадян значно скоротилися доходи та об'єктивно зросли видатки; більшість чоловіків не мають змогу виїжджати за кордон з сім'ями в подорожі, навіть якщо мають фінансові ресурси; обмеження в часі через логістичні складнощі з виїздом (аеропорти не працюють, залізниця працює іноді з затримками, необхідно робити кілька пересадок тощо).

"Таким чином залишається сподіватися на внутрішній туризм. Так, дійсно, найпопулярнішим цього року буде, як не дивно, західний напрямок. Прогнозувати показники як кількості внутрішніх туристів, так і надходжень від цього коштів у місцеві бюджети важко зараз, оскільки навіть в мирний час статистика не була точною. Єдине, що треба сказати, що економіка має працювати, тому не варто відмовляти собі у невеличкій поїздці з родиною, підтримавши таким чином як місцевих підприємців, так і бюджети різних рівнів в цілому", — додає Богдан Слуцький.

Максим Орищак, аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) наводить приклади бурхливого розвитку зовнішнього туризму до початку війни на сході. Для порівняння кількість іноземних туристів в 2008 році — 30 млн, в 2021 — майже 4 млн та рекордні прибутки з турзбору. А от в 2022 році не приходиться чекати на іноземців через війну в Україні, тому, на його думку, бюджети отримають максимум 10% від минулорічних доходів.

"З урахуванням війни, що триває, ситуація погіршуватиметься і бюджет отримає максимум 10% від показників минулого року. По-перше, минулого року із загальної суми туристичного збору 154 млн гривень було сплачено юридичними особами та ще 90 млн – ФОП. Юридичні особи – це організовані туристичні групи. У наших умовах, при зростанні цін на бензин та енергоресурси загалом – навіть на внутрішніх туристів чекати не доводиться. По-друге, найуспішнішими виявилися літні та осінні місяці. Влітку було отримано 35% загального річного туристичного збору, а восени – 40%. Виходить, навіть якщо війну закінчать вже сьогодні, то далі висока ймовірність настання дефолту, падіння банківського сектора країни, втрати грошей з боку населення – людям буде не до туризму. Грошей ми не заробимо на туризмі", — впевнений експерт.

Також він додає, що хороші прибутки давали саме розміщення та екскурсії для іноземців, адже туристичний збір вони сплачують до 5%, десь 300 грн в залежності від регіону, тоді як внутрішні туристи — до 0,5%, десь до 30 грн. Тому якщо не приїдуть іноземці в 2022 році, то місцеві бюджети не доотримають левову частку прибутку.

"По-четверте, у нас будуть стрімко падати показники через високу базу порівняння минулого року. Одеса, третє за величиною місто України, колись було популярним місцем відпочинку на Чорному морі. Місто відоме своєю європейською архітектурою 19 століття та піщаними пляжами, які рідко зустрічаються в країні. Але на туристів там можна чекати лише локальних. Прямо зараз пляжі закриті для відвідування, тому що українські військові встановили на них міни, щоб відбити будь-які спроби висадити російські війська", — говорить Максим Орищак.

Отже, за його словами, цього літа будуть заробляти гроші на внутрішніх туристах аквапарки та парки атракціонів. З початку переміщення переселенців з регіонів, де велися бойові дії, заробили весною готелі, санаторії, будинки відпочинку та прибережні гостьові будинки, приймаючи на тимчасове проживання людей. Дані підтвердила й Мар’яна Олеськів, голова Державного агентства розвитку туризму України- за її словами, за 5 місяців 2022 року зросли прибутки від туристичного збору на 65%.

"Переважно бюджет поповнить західна Україна, оскільки у цю сторону були масові пересування людей цілими сім'ями. Київ та область відійдуть у кінець списку з надходження грошових коштів у туристичну галузь. Місто знаходилося під обстрілами та зараз не є безпечним на 100%. Найімовірніше, що найближчого року українці подорожуватимуть локально – у межах свого міста, чи області на невеликі дистанції", — прогнозує експерт.

 Як писав портал "Коментарі", за скільки можна відпочити в санаторіях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини