Головна Новини Бізнес економіка У Держказначействі немає грошей не тільки на "Велике будівництво", а й на пенсії - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

У Держказначействі немає грошей не тільки на "Велике будівництво", а й на пенсії - ЗМІ

Оплати за проектами "Великого будівництва" призупинили

26 липня 2021, 12:15
Поділіться публікацією:
Державна казначейська служба повністю припинила будь-які оплати за проектами "Великого будівництва", як з коштів держбюджету, так і за рахунок вже залучених кредитних грошей міжнародних партнерів. Причина — катастрофічно низький рівень залишків на єдиному казначейському рахунку, через що під питанням може опинитися навіть своєчасна виплата пенсій за липень на початку серпня. Про це пише видання "Дело".

В кінці минулого тижня ДКСУ оприлюднила дані про виконання Держбюджету за станом на 22 липня. Згідно з документом, загальний план надходжень за січень-липень вже перевиконано на 7 млрд грн., Проте при цьому недобір по місяцю становить близько 30 млрд грн. За даними Рахункової палати, за перше півріччя бюджет перевиконано на 23,7 млрд грн., А витрати недовиконано на 44 млрд грн.

Незважаючи на значні надходження, залишок на єдиному казначейському рахунку станом на 1 липня 2021 року було найнижчим з березня 2019 року.

"Багато спостерігачів пов'язують це, по-перше, з заниженими планами надходжень від податкових органів, які не покривають реальних поточних потреб бюджету, по-друге, з маніпуляціями звітністю, пов'язаної, насамперед, з безперервними схемами податкових" скруток ", — йдеться матеріалі .

За даними Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка розслідувала схеми в податкових органах в період 2019-2020 років, за цей час "скручування" ПДВ завдали бюджету збитків у розмірі близько 50 млрд грн.

"За даними джерел в Держказначействі, фактичні залишки на сьогоднішній день ще нижче, ніж на початок місяця — саме тому відомство припинило всі виплати по проектам" Великого будівництва ". Причому не тільки фінансуються за рахунок Держбюджету, а й тих, кредитні кошти на які виділили міжнародні партнери України, зокрема, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк ", — йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що тільки на виплату пенсій державі необхідно акумулювати протягом місяця близько 40 млрд грн.

"Таким чином, стабільна виплата пенсій в серпні є ще більшою загрозою, ніж недофінансування інфраструктурних об'єктів. Хоча багато знакових проекти повинні бути закінчені до 24 серпня, а по більшості зараз самий розпал будівельних робіт і припинення фінансування "заморозить" їх на невизначений термін ", — пишуть автори статті.

Раніше ЗМІ писали, що припинення виділення коштів Держказначейством на проекти "Великого будівництва" може бути особистою ініціативою глави ДКСУ Тетяни Слюз, яку вона навіть не завжди погоджує з міністром фінансів Сергієм Марченко. Зокрема, раніше гроші закінчувалися перед місцевими виборами 2020 року, коли потрібно було закінчувати об'єкти інфраструктури в найпроблемніших регіонів, вкрай важливі для Президента Володимира Зеленського. Другий раз аналогічна ситуація склалася перед початком нового 2021 року.

Блокування фінансування Держказначейством проектів "Великого будівництва" в липні джерела видання пов'язують з неефективним управлінням фінансами з боку ДКСУ та Мінфіну, а також з політичними факторами. Зокрема, мова йде про очікування зміни уряду восени. "Перспективи міністра фінансів Сергія Марченка вельми туманні, оскільки до нього накопичилося безліч питань. За ним цілком може бути відправлена у відставку вся кадрова вертикаль, включаючи главу ДКСУ, яка перебуває на своїй посаді з квітня 2014 року. Для Тетяни Слюз блокування казначейських платежів може бути інструментом для ведення переговорів якщо не про подальшому кар'єрному зростанні, то хоча б про "золотий парашут" при звільненні ", — йдеться в статті. Крім того, причиною все так же може бути бажання опозиційних політиків максимально знизити рейтинг Володимира Зеленського.

У Держказначействі немає грошей не тільки на "Велике будівництво", а й на пенсії - ЗМІ

"Велике будівництво" - фото з відкритих джерел



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини