Головна Новини Бізнес економіка У Кабміні попередили про можливі затримки пенсій та зарплат: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кабміні попередили про можливі затримки пенсій та зарплат: яка причина

В уряді сподіваються, що західні партнери нададуть у перші місяці 2024 року обіцяну фінансову допомогу

27 грудня 2023, 15:20
Поділіться публікацією:

Україні, мабуть, доведеться відкласти виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Це станеться, якщо ЄС та США не нададуть обіцяної фінансової допомоги на початку наступного року. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю "Financial Times" заявила перший віце-прем'єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

У Кабміні попередили про можливі затримки пенсій та зарплат: яка причина

Зарплата в Україні. Фото: з відкритих джерел

Віце-прем'єр зазначила, дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку до режиму "виживання" після того, як вона розпочала відновлення у 2023 році зі зростанням ВВП, за оцінками МВФ, у 4,5%. Наступного року Україні знадобиться 37 млрд. доларів зовнішньої підтримки. Наразі запит президента США Джо Байдена на 60 млрд доларів у "глухому куті" в Конгресі, а пакет підтримки ЄС на 50 млрд євро заблокований через вето Угорщини.

Свириденко сподівається, що ЄС схвалить допомогу Україні у лютому та надасть кошти до кінця березня.

Як зазначає FT, Україна з вересня намагається заощадити гроші та змінити пріоритети витрат. Зокрема, Кабмін збільшив податок на доходи банків, а податки на доходи фізичних осіб із військових наразі підуть до центрального бюджету.

Однак Свириденко наголошує, що цього замало. За словами міністра, пріоритетом для України буде оборона та обслуговування боргу. Як пояснила віце-прем'єр, Україні, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати для 500 тисяч державних службовців та 1,4 млн вчителів, а також виплати 10 млн пенсіонерів, якщо Захід не дасть грошей.

Деякі західні офіційні особи кажуть, що Україна зможе утримувати бюджет без допомоги Заходу кілька місяців, але це може призвести до інфляції та підірвати фінансову стабільність. Віце-прем'єр розповіла, що за перші 11 місяців 2023 року Київ зібрав податків на 4,4 млрд. доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як зазначається, стійке відновлення було необхідним для заохочення українських біженців повернутися додому. Незважаючи на те, що рівень безробіття оцінюється в 18,9%, Україна зазнає нестачі робочої сили в багатьох секторах.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому виник резонанс навколо законопроекту щодо мобілізації: що найнебезпечніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Так

27 грудня 2023, 15:40

Слава ЕС.слава помічнкам!і так завжди.


Новини